În prima decadă a lunii martie, circa 200 de elevi din județul Timiș au fost implicați în activități legate de tema apei, ca urmare a programului de acțiuni educaționale „Bega, Timișoara și noi”, propus de Aquatim, în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Banat, Fundația Aquatim și Asociația CRIES (Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare). Programul, demarat la sfârșitul lunii februarie și dedicat Zilei Mondiale a Apei, face parte dintr-un proiect mai larg al Asociației CRIES legat de consumul responsabil.

„Bega, Timișoara și noi” propune profesorilor din județul Timiș, din ciclul liceal și gimnazial, o lecție neformală, cu resurse interesante, ce vizează promovarea consumului responsabil, protejarea resurselor de apă, trezirea interesului elevilor față de cultura și istoria locală, cât și formarea acestora ca voluntari în acțiuni de prevenire a poluării și gestionare sustenabilă a resurselor.

Circa 20 de profesori de la 9 unități educaționale din județ s-au întâlnit la sediul ABA Banat la sfârșitul lunii februarie cu specialiștii în gestionarea resurselor de apă și managementul apei potabile. Acțiunea a fost una de formare și transfer de cunoștințe către cadrele didactice înscrise în proiect. Temele propuse spre diseminare în rândul elevilor au fost canalul Bega, nodurile hidrotehnice, ciclul urban al apei, siguranța apei de la robinet și protejarea surselor de apă, iar disciplinele pe care se pot „plia” acestea sunt chimie, geografie, istorie, precum și cunoștințe de cultură generală.

Mobilizarea și răspunsul rapid al cadrelor didactice înscrise în proiect au fost extraordinare, în primele zile ale lunii martie, până la închiderea școlilor, circa 200 de elevi de la Liceul Grigore Moisil (prin Palatul Copiilor). Școala Gimnazială nr. 12 din Timișoara și Școala Pietroasa (de la izvoarele Begăi) s-au „întâlnit” cu Bega și poveștile legate de ea, urmând ca activitățile tematice să fie continuate la reînceperea cursurilor.

Mihaela Vețan, director CRIES explică ideea programului: „ În contextul Capitalei Europene a Culturii 2021, CRIES a lansat cea de-a doua ediție a programului educațional de promovare a consumului responsabil în rândul tinerilor. Sunt probleme urgente cu care societatea se confruntă în prezent, legate de schimbări climatice, poluare, risipă alimentară, realități pe care vrem să le schimbăm pas cu pas, picătură cu picătură.”

Programul își propune, așadar, formarea unor competențe pentru dezvoltarea sustenabilă în rândul tinerilor, printr-o abordare interactivă și practică. Profesorii au o mulțime de opțiuni disponibile pentru dezvoltarea activităților, putând folosi în orice fel doresc resursele propuse de formatori. Ideea de bază rămâne să le transmită tinerilor cât de periculoasă este poluarea mediului înconjurător, ce se reflectă inevitabil asupra apei, resursă esențială a vieții, și să îi educe în sensul consumului responsabil.

„Am început seria întâlnirilor noastre cu tema apei: apa ca resursă esențială pentru viață, apa ca drept, apa ca mediu pentru transport. Mulțumim partenerilor de la Aquatim, Fundația Aquatim și Apele Române Banat pentru informațiile împărtășite cu generozitate!”, a mai adăugat Mihaela Vețan.

Tematica stabiltă de ONU în acest an pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este „Apa și schimbările climatice”. Între cele două există o puternică legătură, iar adaptarea la efectele schimbărilor climatice asupra apei este o soluție pentru o viață mai bună și un viitor mai sigur. Folosirea mai responsabilă a apei va contribui la reducerea gazelor de seră, iar acțiunile în această direcție sunt urgente. Fiecare trebuie să contribuie la bunăstarea propriei vieți!