Apa este celebrată pe tot globul în 22 martie, ca urmare a unei inițiative lansate de Organizația Națiunilor Unite în anul 1992. Înțelegerea importanței apei, conștientizarea crizei asociate acestei resurse și susținerea realizării obiectivului de dezvoltare durabilă 6 de pe agenda ONU, apă și canalizare pentru toți până în 2030, sunt aspectele ce definesc tema Zilei Mondiale a Apei 2021 – prețuirea apei.

Mesajul principal al campaniei ONU din acest an se concretizează în simpla întrebare „Ce înseamnă apa pentru tine?”. Oameni din toată lumea sunt chemați să spună de ce și cum este importantă apa pentru casa lor, în familia, comunitatea și cultura lor. Consemnând și sărbătorind diversitatea felurilor în care apa aduce beneficii vieții, o putem aprecia și proteja corespunzător.

Acțiuni Aquatim de Ziua Apei

Pe aceeași linie, a împărtășirii poveștilor, gândurilor și emoțiilor legate de apă, Aquatim s-a implicat, și în acest an, de Ziua Mondială a Apei, în mai multe programe educaționale și care țin de sfera culturală. „Suntem într-o situație financiară și tehnică bună, la Aquatim, de o bună perioadă de timp, așa că ne-am propus să fim mai activi în viața comunității, să ne apropiem mai mult de oameni. De Ziua Mondială a Apei avem mai multe acțiuni în desfășurare și, nu întâmplător publicul tânăr este în mare parte cel vizat. Suntem mulțumiți de cum relaționăm cu generația tânără, cu copiii… Ei sunt foarte receptivi la toate acțiunile care implică o educație, o cultură am putea spune, de mediu, de protejare a mediului și a apei.”, a precizat dr. ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim.

Compania de apă a participat,de Ziua Apei, la simpozionul online Apa – Esența Vieții, o reuniune a profesioniștilor din domeniul apei cu cadre didactice, oameni de cultură, studenți și elevi. Au expus subiecte de specialitate, explicate pe înțelesul publicului larg, Cristina Borca, Crina Chirilă și Daniel Craia, din cadrul Serviciului Comunicare-Marketing al Aquatim.

Campania de educație informală Sete de carte, pentru copii și tineri, a fost lansată tot cu ocazia Zilei Apei. Și nu în ultimul rând, tot pentru publicul tânăr, Aquatim are deja în derulare ediția locală a unui ofertant concurs internațional de creație artistică. Apa pe care ne-o dorim, inițiativă al Rețelei Globale a Muzeelor Apei, o organizație sub egida UNESCO, din care Aquatim face parte, cu Uzina de Apă Industrială și centrul Aquapic. Concursul se adresează elevilor, între 6 și 18 ani, ce pot trimite, prin intermediul cadrelor didactice, lucrări individuale sau colective – desen, fotografie, clip video, creație scrisă – , pe adresa aquapic@aquademica.ro. Data limită este 30 aprilie, după care șase dintre lucrărie trimise vor fi selectate ca finaliste locale și vor merge mai departe la comitetul de jurizare internațională, având șansa să ajungă într-o expoziția digitală patronată de UNESCO. Detalii despre concursul Apa pe care ne-o dorim se găsesc la: https://aquapic.aquademica.ro/wp-content/uploads/2021/02/Regulament-concurs-Apa-pe-care-ne-o-dorim.pdf.

A contribui la viața cetății, a aduce plusvaloare este de datoria fiecărui individ sau a oricărei organizații, iar apa, un bun esențial al comunității trebuie prețuită mereu, este de părere managerul Aquatim, Ilie Vlaicu: „Am crescut și ne-am format în această comunitate, așa că e firesc să vrem să dăm, la rândul nostru, ceva comunității, dincolo de apa de la robinet, activitatea noastră principală. Cu toții suntem consumatori de apă, noi, cei de la Aquatim suntem și furnizori, iar de Ziua Apei, mesajul nostru este să ne bucurăm de ea și să o prețuim, în fiecare zi. Să nu uităm că sute de milioane de oameni nu au nici în prezent acces la apă sigură, potabilă”.