Un element foarte important în viața fiecăruia dintre noi, va fi sărbătorit în curând la fel ca în fiecare an. Da, pe 22 martie va avea loc Ziua Mondială a Apei, sărbătoare bazată, anul acesta, pe tema Apa și dezvoltarea durabilă.

Cât este de utilă apa în viața noastră? Ce ne-am face fără ajutorul ei? Ce înseamnă ea de fapt?

În primul rând, apa înseamnă sănătate, corpul uman poate rezista câteva săptămâni fără hrană, dar numai câteva zile fără apa! Dar, de asemenea, apa mai este asociată și cu energia, industria, urbanizarea, hrana… Toate aceste ramuri ale dezvoltării unei societăți nu ar putea exista fără ajutorul ei.

Pentru a conștientiza publicul câtă apă se consumă zilnic pentru necesarul de consum al unei persoane dintr-o societate dezvoltată, asociațiile de protecția mediului au tot vehiculat conceptul de ”amprentă de apă a produselor”. Astfel, s-a estimat ce cantități de apă se folosesc pentru obținerea a diferite produse pe care le folosim zi de zi. De exemplu, nu cred că v-ați întrebat vreodată câtă apă se consumă pentru:
– o coală de hârtie: 10 litri
– 500 grame de plastic: 91 litri
– un tricou din bumbac: 2.700 litri
– un kilogram de orez: 3.500 litri
– un kilogram de carne: 15.000 litri.

Să nu mai vorbim de faptul că un american folosește 7.500 litri de apă zilnic, în special pentru mâncare…

Așadar, viața are nevoie de apă, deci, fără apă nu există viață! Iar întrebarea care se pune anul acesta este: vor reuși, oare, pe viitor companiile producătoare de alimente să folosească mai puțină apă în procesul de producție? Va avea loc oare într-un final mobilizarea de care avem nevoie pentru a reduce risipa și pierderile de apă? Vom începe să prețuim mai mult acest element fără de care nu am putea trăi?