Peste 300 de elevi timișoreni din ciclul primar și gimnazial de la Școala generală nr. 25, Liceul Teoretic Iris și Colegiul Național Bănățean au participat, la sfârșitul lunii martie la programul educațional I love Bega, derulat de Administrația bazinală de apă Banat, în parteneriat cu Aquatim.

Proiectul, aflat anul acesta la a doua ediție, s-a desfășurat în săptămâna 17-21 martie, premergătoare Zilei Mondiale a Apei și a cuprins lecții special dedicate, cum era de așteptat, apei orașului – Bega.

Elevii au aflat, în timpul întâlnirilor, generalități despre apă, dar și fenomenele care afectează negativ starea cursurilor de apă – seceta, poluarea, inundațiile. Despre Bega copiii au aflat și mai multe lucruri interesante, începând de la țările prin care trece și până la drumul ei prin orașul nostru.

Lecțiile, gândite așa încât să urmeze mesajul cheie al proiectului „informează-te, ia atitudine, implică-te” au fost interactive, cu multe întrebări și răspunsuri din partea copiilor, cu concursuri organizate ad-hoc, pe echipe. Personajul Stropi a câștigat simpatia tuturor, iar cei mai mici l-au desenat, bucuroși, în diverse ipostaze. De unde vine apa de la robinet, de când avem la robinet în Timișoara, ce lungime au conductele de apă puse cap la cap și unde merge apa după ce o folosim în gospodărie au fost întrebări la care toată lumea a aflat răspunsul corect. Răspunsuri deja cunoscute de cei care au vizitat stația de tratare a apei Bega în anii precedenți. La final, am putut spune, fără nicio urmă de îndoială, „da, iubim Bega!”… și trebuie să avem grijă de ea, pentru că este apa noastră, a timișorenilor!

„I love Bega a fost și este un pentru mine un proiect de suflet”, ne spune Sorina Neaga, purtător de cuvînt al ABA Banat. „Colaborarea dintre cele două instituții a fost mai mult decât binevenită, lecțiile s-au legat foarte bine în felul acesta, trecând de la apă în general, la Bega și apoi la apa de la robinet”, a mai adăugat Sorina Neaga.

Va mai fi și ediția a treia? Judecând după entuziasmul și interesul cu care a fost primit proiectul peste tot, cu siguranță că da!