Cu ocazia „Zilei Mondiale a Toaletei”, celebrată la 19 noiembrie, Fundația Aquademica a inițiat, în cadrul proiectului „Planuri de siguranță a apei – concepte de bază pentru educația de mediu a elevilor din mediul rural al României și Macedoniei”, o acțiune de informare și conștientizare a elevilor școlilor din Liebling, Giulvăz și Satchinez cu privire la nevoia de apă potabilă sigură și igienă personală, ambele jucând un rol deosebit de important în menținerea sănătății omului. Copiii au avut ocazia să afle câte ceva despre istoria toaletelor, dar și despre practicile de igienă personală care ar trebui să fie aplicate de fiecare dintre ei. Spre bucuria tuturor, întâlnirile s-au încheiat cu scurte concursuri educative, câștigătorii fiind recompensați cu diverse premii.

Data de 19 noiembrie a fost desemnată oficial anul trecut, de către Organizația Națiunilor Unite, ca „Ziua Mondială a Toaletei”, până la momentul respectiv însă, în fiecare an au avut loc numeroase manifestări pe acest subiect, în multe țări ale lumii. Inițiativa „oficializării” îi aparține ambasadorului singaporez, care a făcut această propunere tocmai pentru a atrage atenția lumii asupra faptului că, la nivel mondial, peste 2,5 miliarde de persoane nu au acces la instalații sanitare corespunzătoare și că 1,1 miliarde de persoane încă își mai fac nevoile în natură – o problemă cu repercursiuni grave mai ales asupra sănătății umane. Un gram de fecale poate conţine: 10 milioane de virusuri, un milion de bacterii, o mie de chisturi parazitare şi 100 de ouă de paraziţi intestinali. Anual circa 1,8 milioane de oameni își pierd viața din cauza bolilor asociate dizenteriei. Conform UNICEF, 1.400 de copii mor zilnic ca urmare a condițiilor de igienă deficitare și a apelor contaminate.

Scăderea la jumătate a numărului de persoane care nu au acces la toalete cu apă curentă până în anul 2015 este unul dintre obiective principale de dezvoltare, fixate de ONU în 2000 – un obictiv care pare însă de nerealizat. În ritmul actual, el nu va putea fi atins înainte de anul 2075.

Din păcate și România se numără printre țările cu rată mare a mortalității infantile (9,4 ‰), fapt datorat, nu în ultimul rând, condițiilor precare de igienă, specifice mai ales mediului rural. Din cele 2.800 de comune ale țării, doar 550 au sisteme de canalizare, adică puțin peste o cincime. Locuitorii de la țară, pe de o parte s-au obișnuit așa, după ce au trăit o viață întreagă fără apă curentă în casă și cu haznaua în fundul curții. Pe de altă parte însă, trebuie spus că, deseori, aici lipsește educația sanitară, sau pur și simplu sărăcia își spune cuvântul.