Totul a început cu Villa Öki – o baracă pictată în culori vii, înconjurată de verdeață şi copaci, situată în Stammheim, în apropierea orașului Köln, acolo unde, încă din 1994, copiii și adolescenții primeau o educație extrașcolară orientată în scopul protejării mediului înconjurător.

De atunci, acest mini-centru de educație ecologică, denumit acum Școala de apă Köln (Wasserschule Köln), a căpătat amploare, primind sprijin din partea celor trei asociați: Wasserforum Köln, Rhein Energie şi Stadtentwäserungsbetriebe Köln.

În acest an 2017, pe baza unui program didactic structurat pentru diferite grupe de vârstă, se oferă, în cele două locații ale școlii aflate în incinta stației de tratare Köln-Westhoven, și respectiv la Stația de epurare Köln-Stammheim, o varietate de cursuri menite să educe și să conștientizeze copiii asupra muncii depuse la obținerea apei potabile, a tratării apei uzate, precum și asupra efectelor pe care le pot avea acțiunea lor asupra mediului înconjurător și, implicit, asupra apei.

Astfel, cursurile oferite pe tot timpul anului sunt: cursul de tratare a apei, cursul de epurare a apei, cel de protecție în caz de inundații, cursul de experimentări cu apă şi un curs de explorare a naturii pe malul pârâului, ce are loc numai pe timpul verii.
Copiilor veniţi aici le sunt explicate principiile de bază ale circuitului apei în natură, noțiuni despre tratarea și epurarea apei, iar ei iau parte la diferite activități practice şi demonstrative ce au loc în echipă și se joacă cu echipamentele aflate în curtea școlii de apă. Pe această cale, elevii dobândesc o multitudine de cunoștințe teoretice, practice și, în același timp, socializează, descoperind că multe rezultate bune se obțin lucrând în echipă.

Rezultatul este desigur cel scontat: copii curioși, dornici să învețe mai mult, într-un mod plăcut și jucăuș, despre apă și natură.

Efortul celor implicați în constituirea uneia dintre puținele școli de apă existente, la ora actuală, în Europa le este constant răsplătit nu numai prin succesul pe care îl are în rândul copiilor acest mod de a împărtăși din cunoștințele acumulate în domeniul apei, dar și prin distincțiile primite, de către Wasserschule Köln, de-a lungul anilor. În anul 2007, activitatea desfășurată la predecesorul școlii de apă Köln – Villa Öki a fost numită proiect oficial al Decadei Mondiale ONU: Educație pentru dezvoltare durabilă, ca mai apoi să fie numită locația anului 2007, în cadrul programului Germania – țara ideilor.