Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, aduce participanților la evenimentele organizate sub egida Națiunilor Unite oportunitatea de a învăța despre tot ceea ce înseamnă apa, de a se conecta la surse de inspirație și idei pentru acțiuni menite să aducă schimbarea, atât de necesară într-o lume din ce în ce mai preocupată de mediu și conservarea resurselor.

Adunarea Generală a ONU a stabilit data de 22 martie pentru marcarea Zilei Apei în anul 1992. De atunci și până-n prezent, Națiunile Unite propun anual o temă care să evidențieze multiplele provocări sau implicații ale apei în viața de zi cu zi. În anul 2016, reprezentanții UN-Water au legat apa de activitatea oamenilor în cel mai strâns mod posibil, prin sloganul „Water and jobs”.

Muncă, artă sau schimbare?

Răspunsurile nu au întârziat să apară de peste tot, ca reacție la această temă generoasă. Pe site-ul UN Water, oameni din lumea largă au scris de ce și cum se simt ei legați de apă, prin munca sau pasiunile lor.

Catherine Fenton, pictoriță, explică cât de mult se întrepătrunde apa cu munca ei: „Îmi încep ziua de lucru înmuindu-mi pensula într-un borcan cu apă. Apa face ca vopseaua să fie mai mult sau mai puțin fluidă, schimbă textura, intensitatea și, de multe ori, mesajul a ceea ce pictez eu. Culorile clare, lucioase, intense sau vopselele groase, cu doar un strop de apă, provoacă emoții și impresii diferite. Uneori, când beau cafea în timp ce pictez, mai observ un firicel de vopsea încolăcindu-se în cană… și atunci îmi dau seama că am înmuiat pensula în recipientul greșit!” Catherine Fenton a realizat, special pentru Ziua Apei, lucrarea „Plouă cu mare-n mare”, o ilustrare poetică a ciclului apei în natură. În tabloul lui Catherine, din cerul albastru râuri și stropi de culoarea aurului se scurg înapoi, în mare.

Zainabu, din Nigeria, este directoarea unei organizații care se ocupă de alimentarea cu apă potabilă și canalizarea în zonele rurale. O persoană energică, supranumită „Doamna de fier”, Zainabu spune că nu-și merită porecla nefiind deloc „periculoasă”. În schimb, vorbește cu pasiune despre viața din comunitățile rurale din Africa, unde diferența între apă sigură sau lipsa acesteia este diferența dintre sănătate și boală, in extremis, între viață și moarte.

Dylan Lunney, director de comunicare al unei organizații non-profit, este direct implicat în campanii de conștientizare a importanței accesului la apă sigură și condiții propice de igienă. După mai multe tipuri de mesaje și abordări folosite, campania preferată a lui Dylan rămâne aceea în care a folosit un filmuleț cu el și șeful său împingând, pe străzile din New York, un cărucior de cumpărături, cu un vas de toaletă înăuntru.

Cât despre Aquatim, totul e limpede ca apa! Ziua Apei va fi sărbătorită și la Timișoara, mai ales acum, când meseriile, mai mult sau mai puțin legate de apă, sunt tema anului. Stația de tratare Urseni, de pe Calea Urseni din Timișoara, va avea porțile larg deschise în 22 martie, între orele 9 și 14. Vizitatorii vor urma traseul apei din stația de tratare, în grupuri, însoțiți de ghizi care le vor explica o parte din munca lor de zi cu zi.

Grupurilor mari, organizate, de elevi sau studenți, le recomandăm, ca-n fiecare an, să își anunțe vizita anticipat, prin telefon sau e-mail, la organizatori: Biroul Comunicare și Relații Publice: 0256 201 370, int 3151, 3152, 3153 sau aquatim@aquatim.ro.