Topirea zăpezilor și precipitațiile de la sfârșitul lunii martie au făcut ca apa din Bega să fie… ciocolatie! Creșterea mare a turbidității, adică a încărcării cu suspensii a apei brute, a determinat reglarea parametrilor de proces la stația de tratare, astfel încât cantitatea de clor din apă s-a apropiat de limita superioară prevăzută de legislație – de 0,5 mg/l.

Bega este principala sursă de apă potabilă a Timișoarei, circa 70% din apa de la robinet provine de aici, iar modificarea parametrilor de calitate ai apei a fost resimțită de majoritatea consumatorilor, care au trimis sesizări companiei de apă.

Clorul este un element de siguranţă, operatorii de apă fiind obligați să asigure prezenţa clorului rezidual liber în apă, în orice punct al reţelei de distribuţie.

Katalin Bodor, şefa Secţiei Apă, care răspunde de activitatea staţiilor de tratare din Timişoara, explică de ce nu trebuie să ne sperie clorul din apa de la robinet: „În România, deci şi în Timişoara, normele prevăd o concentraţie a clorului liber în apă de 0,5 mg/l. Ghidul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru calitatea apei potabile declară o concentraţie de 10 ori mai mare a clorului în apă, de 5 mg/l ca neavând niciun risc semnificativ pentru sănătate, în cazul consumului pe toată durata vieţii.”

Clorul este un element de siguranţă, iar furnizorul de apă este obligat să asigure prezenţa clorului rezidual liber în apă, în orice punct al reţelei de distribuţie. Aquatim monitorizează strict calitatea apei în reţeaua de distribuţie şi încadrarea acesteia în normele legale. Rezultatele analizelor pentru apa potabilă din reţeaua Timişoarei sunt publicate lunar pe site-ul societăţii.