Ne vom putea bucura de priveliștea fascinantă a aurorei boreale peste două luni… pe malurile Begăi, în zona Centralei hidroelectrice din apropierea parcului Uzinei.

BEGA! 2020 – BOREALIS, un program creat de PLAI împreună cu comunitatea creativă a orașului pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii, este gândit pentru a activa malurile râului Bega și de a implica locuitorii orașului în diverse activități artistice.

Cu experiența succeselor precedente în mai multe spectacole de lumini, BEGA! 2020 va recrea anul acesta, între 1 și 3 octombrie, Luminile Nordului (Aurora Boreală) și Luminile Sudului (Aurora Australă) pe cerul orașului, cu ajutorul artistului elvețian Dan Acher.

„O instalație creată cu ajutorul laserelor, proiectoarelor, mașinilor de fum și a unui sistem de sonorizare ambientală va schimba cerul orașului. Proiectul va fi prezentat în premieră în zona Uzinei de Apă urmând ca în zilele următoare să acopere o parte a zonei centrale.”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

BOREALIS a fost planificat inițial pentru anul 2021 și reprogramat acum pentru toamna acestui an, fiind un eveniment ce se poate desfășura în condiții de siguranță pentru public, pe o zonă extinsă, unde distanțarea poate fi asigurată fără probleme.

BOREALIS este o componentă a stației „Lumină peste granițe” din programul Capitalei Culturale 2021, ce își propune să conecteze artiștii locali și din regiune cu cei din alte țări, deshizând zona și activitatea culturală colaborării peste frontiere.

Centrala hidroelectrică de pe Bega, frumoasa clădire din fundalul spectacolului BOREALIS. funcționeaza din 3 mai 1910 și este administrată de Colterm. A fost prima hidrocentrală din țară cu turbine pe ax orizontal, o variantă la scară redusă a celei de la Porțile de Fier.  Clădirea care adăpostește Sala motoarelor este „înrudită” cu Uzina de apă nr. 1 (1914), Uzina de apă industrială (1916) și Stație veche de epurare a Timișoarei (1912), fiind toate proiectate de Laszlo Szekely, în stilul Secession industrial.

Foto: https://all-free-download.com/