La fundația Aquademica, pregătirile au demarat deja pentru evenimentul cheie al anului– conferința internațională pe teme de apă și mediu, organizată de fundație din anul 2012. Ediția cu numărul 7 a conferinței „marca” Aquademica abordează un nou „look”, odată cu împrospătarea identității vizuale a fundației, dar rămâne axată pe aceleași tematici de maxim interes pentru specialiștii apei – practicieni, cercetători, studenți și academicieni, factori de decizie și finanțatori. Până anul acesta s-a numit Eco-Impuls și cum edițiile precedente ne-au demonstrat din plin că „impulsul” a fost dat, iată că evenimentul revine acum în forță pe traiectoria „eco”, sub numele de Conferința Aquademica.

Conferința Aquademica va avea loc la Timișoara, la Biblioteca Universității Politehnica, în perioada 11-12 octombrie, iar tema ediției 2018, „Managementul apei în contextul schimbărilor climatice. Experiențe internaționale” deschide specialiștilor din domeniile apei și mediulu, din mai multe țări europene, o zonă generoasă de interacțiune, discuții, schimburi de idei.

Subiectele prezentate anul acesta se axează, așadar, pe provocările aduse de schimbările climatice managementului din sectorul apei. Tehnologii de ultimă oră, direcții strategice și tendințe către care se îndreaptă companiile de apă din România, prognoza performanțelor financiare sunt câteva din subiectele de pe agenda evenimentului.

Experiența germană, parteneriat ARA-DWA

Un loc aparte în programul conferinței îl ocupă dezbaterile legate de standardizarea activităților specifice sectorului. Din acest punct de vedere, un pas mare a fost făcut deja de Asociația Română a Apei, prin parteneriatul încheiat cu Asociația Germană a Apei Uzate (DWA), nume de top în elaborarea de standarde în domeniu. Normativele DWA sunt excelente instrumente de lucru în mâna specialiștilor, oferind suport, sub forma unor proceduri, specificații tehnice, sau metodologii detaliate, în proiectarea, construirea și exploatarea sistemelor de transport și de epurare a apelor uzate.

De experiența germană și în particular de experiența DWA în standardizarea domeniului apei vor beneficia participanții la Conferința internațională Aquademica 2018, grație prezenței domnului Johannes Lohaus, director general al DWA și secretar general al Asociației Europeane a Apei, lector principal al evenimentului. Domnul Lohaus va susține o prelegere despre necesitatea standardizării activităților din sectorul apei, pentru eficiență și transfer de bune practici și, nu în ultimul rând, adaptarea companiilor de apă și operatorilor servicii la provocările schimbărilor climatice și la o societate în continuă dezvoltare.

Organizatorii conferinței sunt: Fundația Aquademica, Aquatim SA, Asociația Română a Apei și Universitatea Politehnica Timișoara. Detalii despre eveniment se găsesc pe site-ul dedicat: www.conferinta.aquademica.ro.