O iniţiativă ecologică a societăţii Aquatim îşi propune să micşoreze cantitatea de grăsimi deversate, odată cu apa uzată menajeră, în sistemul de canalizare al oraşului.

În canale, grăsimile solidificate se depun pe pereţi, ceea ce duce la înfundări. Grăsimile dizolvate în apa uzată sunt separate la staţia de epurare, prin procesul tehnologic, dar evacuarea lor presupune costuri, acestea fiind deşeuri speciale şi fiind vorba de cantităţi mari, circa 20 t lunar.

Aquatim s-a orientat, în primul rând, spre proprii angajaţi. Aceştia sunt încurajaţi să nu mai arunce la chiuvetă uleiul sau grăsimile folosite la gătit, ci să le golească într-un recipient pe care îl pot aduce la serviciu. Din luna septembrie, la principalele puncte de lucru ale societăţii, au fost instalate recipiente speciale de colectare, puse la dispoziţie, gratuit, de o firmă specializată în evacuarea a astfel de deşeuri.

Sâmbătă, 12 octombrie a.c., de Ziua Serviciilor Publice, la standul Aquatim din Piaţa Unirii vom avea două recipiente pentru colectarea uleiului uzat care aşteaptă să fie umplute!

Un proiect de responsabilizare ecologică necesită educare şi promovare susţinută, pe termen lung. Iniţiativa noastră se doreşte a fi un prim pas, un model de succes care să poată fi extins la nivelul comunităţii locale. În acest sens, societatea Aquatim a intrat în dialog cu părţile interesate şi implicate – autorităţi locale, agenţi colectori de deşeuri speciale şi firme care, prin activitatea lor, deversează grăsimi în canalizare.

Dr. ing. Ilie Vlaicu
Director general