Marii câștigători ai anului 2013 în topul Green Business Index, al Asociației Green Revolution (www.gbindex.ro) au fost Ursus Breweries și Sonae Sierra, care au ocupat primul loc în clasamentul general, pentru domeniul industrial, respectiv cel al serviciilor.

Clasamentul GBI urmărește evaluarea sustenabilității companiilor, prin completarea a șapte chestionare, câte unul pentru fiecare domeniu investigat – dezvoltare sustenabilă, impact asupra mediului, transport sustenabil, utilizarea resurselor, starea clădirilor, achiziții verzi și managementul deșeurilor.

După cum se arată în Raportul GBI 2013, publicat pe site-ul mai sus menționat, Ursus Breweries, unul dintre cei mai mari producători de bere din România, și-a stabilit zece priorități de dezvoltare durabilă, printre care reducerea consumului de apă ocupă un loc important. Ținta fixată de companie în acest sens este reducerea consumului de apă cu 25%, pe 100 de litri de bere, în perioada 2008-2015. Până în prezent, se pare că Ursus a reușit să-și gestioneze consumul de apă corespunzător, cantitatea de apă folosită scăzând de la 5,62 hl apă/hl bere, în 2010, la 4,28 hl apă/hl bere, în 2012.

Ursus Breweries este, de altfel, și singura companie românească producătoare de bere la care se face referire, în privința reducerii consumului de apă, într-un studiu realizat anul trecut de „The Brewers of Europe”, se mai precizează în raportul GBI 2013.

Compania a avut și alte realizări notabile în direcția dezvoltării durabile, cum ar fi reducerea cantității de deșeuri, rata de reciclare a acestora în perioada 2010-2012 fiind de aproape 100%, după cum declară reprezentanții companiei.

Sonae Sierra, un retailer de bunuri de larg consum, este cea mai mare companie privată din Portugalia și, totodată, prima companie care a introdus conceptul de „centru comercial ecologic”. Pe piața românească deține mall-ul River Plaza din Râmnicu Vâlcea. Punctele forte ale companiei, în context ecologic, sunt reducerea emisiilor de carbon și optimizarea consumurilor de energie electrică, firma fiind și producător de energii regenerabile.