Între ploile torenţiale de sfârşit de vară – cu debite de peste 40 l/mp – şi mormanele de gunoaie „măturate” de acestea prin reţeaua de conducte subterane, sistemul de canalizare al Timişoarei s-a străduit să-şi facă datoria, adică să colecteze şi să transporte apa uzată menajeră şi apa de ploaie până la staţia de epurare a oraşului.

În data de 28 august, spre exemplu, la staţia de epurare s-au adunat, după o furtună, circa 15 mc de deşeuri menajere, provenite din construcţii şi vegetale. Cu toate acestea, staţia a funcţionat normal. În acelaşi timp, se estimează că în cele patru bazine de decantare a apelor pluviale din staţia de epurare au fost transportate în jur de 25 mc de materii solide – nisip şi pământ. „Din cauza debitului mare de ape pluviale, în primele două ore de la căderea ploii, cantităţi mari de deşeuri textile, PET-uri, lemne, polistiren, frunze, nisip şi pământ au fost transportate prin sistemul de canalizare către staţia de epurare. (Elena Săvescu, şefa staţiei de epurare).

Doamna Săvescu a avertizat, în continuare, asupra pericolului pe care îl reprezintă gunoaiele aruncate de cetăţeni în sistemul de canalizare al oraşului: „Un tronson de canalizare blocat poate duce la inundaţii, pe străzi sau în casele oamenilor, în subsoluri.”