A fost odată ca niciodată, sau, mai corect spus, a fost, există şi va exista o bunicuţă care avea o nepoţică iubitoare, pe nume Scufița Albastră.
Bunicuţa Rețea era bătrână, ajunsă pe la 100 de ani, cu greutăţi zilnice, descurcându-se greu în traficul aglomerat, plin de camioane. Avea Presiunea cam mare și locuia singură, într-o casă din pământ. Pe deasupra, era mereu hăituită de lupi din soiul Lupus Defectus, niște creaturi foarte flămânde. Toate aceste greutăţi i-au şubrezit sănătatea, şi cum la doctor nu te duci decât atunci când te doare tare, tot aşa proceda şi ea. „Decât la doctor, mai bine la farmacist, că e tot un fel de doctor”, spunea ea.
Nepoţica îşi iubea bunicuţa şi făcea tot ce ştia pentru a avea grijă de ea. Într-o zi, mama Scufiţei Albastre se întâlni cu un Vânător Expert, care cunoştea situaţia bunicuţei. Vânătorul o sfătui să îşi cumpere o maşină. Sfatul vânătorului a fost mai complex, arătând că nu este suficient să ai o maşină frumoasă, mai e nevoie de cineva cu permis de conducere, de benzină, mecanici, roţi de rezervă, iar tot sistemul trebuie să funcţioneze ca o echipă. Mama nici nu voia să audă de metode așa de complexe : “Cumpărăm maşina, Scufiţa învaţă să conducă, foloseşte claxonul să sperie lupii, luăm și un tensiometru pentru a monitoriza starea bunicuţei şi îi dăm pastile pentru presiune.”
Plină de entuziasm, mama cumpără, cu ajutorul vânătorului, o maşinuţă autolaborator şi o dotă cu o mulţime de claxoane, echipamente şi tensiometre moderne. Maşinuţa era neasemuit de frumoasă şi uimea pe toti cei care o vedeau. Îi era utilă şi Scufiţei pentru că nu mai trebuia să facă drumul până în pădure pe jos, iar claxoanele îşi arătau calităţile, punând pe fugă numeroşi lupi.
Trecu o lună, două, trei, iar starea bunicuţei nu se îmbunătăţea. Bunicuţa era speriată de numărul lupilor, de zgomotele de lângă casă şi de boli – îi curgea vizibil nasul, o durea capul din cauza lipsei de apă etc.
Cu lacrimi în ochi, mama îl sună pe vânător şi îl întrebă :
– Bunicuța nu e bine. Ce-i de făcut?
– Ar fi multe de făcut, doar că nu este simplu. Ești sigură că vrei să mergem mai departe?
– Da.
– Atunci, hai să-ți povestesc cum procedează mătuşa mea din străinătate.
– Ce anume face mătuşa diferit faţă de mine? Am făcut tot ce am putut mai bine, am luat cea mai scumpă maşină, cu cele mai sofisticate claxoane, de ce nu reuşesc să alung lupii? a întrebat mama.
– Mătuşa mea a învăţat câteva lucruri esenţiale şi le-a aplicat. Ca să ai succes, trebuie să știi unde te doare, cât este de grav şi să intervii acolo unde este cel mai grav. Ai nevoie de ajutor şi este cazul ca toată familia să înţeleagă faptul că fiecare poate ajuta cu ceea ce ştie să facă.
– Uff, de-aş putea afla cum procedează mătușa ta să scape de lupii aceştia!
– Îți povestesc eu, o urmăresc de multă vreme cu plăcere, spuse vânătorul. La fel ca bunicuța ta, era și ea încolţită de lupii flămânzi. Acum, abia dacă o mai supără câțiva. Uite ce ar trebui făcut. Avem nevoie de un sistem SCADA de supraveghere, montat pe fiecare potecă DMA. Sunt poteci mai întunecate şi poteci mai luminate, ar trebui să avem sisteme de supraveghere cât mai bune. Dacă vom ști ce lupi intră pe domeniul bunicuţei şi o sperie, putem să punem capcane şi să îi alungăm. Vom face o situaţie a vecinilor care trec pe poteci, și astfel vom şti cine vine şi cine pleacă, cine vine la picnic şi cine lasă resturi. Aceste lucruri vor ajuta să o ferim pe bunicuţă de supărările pe care i le provoacă priveliştea deşeurilor și furturile de lemne. Este nevoie de supraveghere continuă şi intervenţii rapide şi de calitate.
– Asta înseamnă o mulţime de bani… spuse mama.
– De fapt, asta înseamnă să cunoşti unde trebuie intervenit şi să ai rezultatele pe care ţi le doreşti. Nu vei putea modifica niciodată ceva ce nu cunoşti, nu vei ști numărul lupilor și pagubele produse de ei, dacă nu vei monitoriza pădurea. Urmărind-o pe mătuşa mea, am observat niște rezultate fantastice. Nu este nevoie de o investiţie aşa de mare, se poate începe pe bucăţele. Aşa se pot rezolva toate problemele, dacă împarţi lucrurile în părţi mici, pe care le poţi realiza.
Ceaiurile din flori, spre exemplu, sunt foarte recomandate și trebuie culese fiecare în sezonul lor. Sunt patru flori cu puteri miraculoase, pe care trebuie să le cunoaştem şi să le utilizăm.
1. Prima este Floarea Reparaţiilor. Aceasta este bună întotdeauna. Se recomandă flori de calitate superioară, care să aibă un răspuns cât mai rapid şi eficient.
2. A doua floare este cea a Activelor. Este bună mai ales în cazuri de pierdere a memoriei, trebuie să știm ce alimente avem în cămară şi datele la care am făcut cumpărături, pentru a nu avea alimente stricate.
3. A treia este Floarea Presiunii, care ajută enorm de mult arterele.
4. Floarea Lupus Identificatus este cea de-a patra şi nu trebuie să lipsească, ajută la descoperirea lupilor ascunşi.
-Acum înțeleg.
– Însă, ia seama: trebuie să găseşti o reţetă proprie, ca să le poți îmbina cu succes şi să rezulte un ceai eficient.
Scufița Albastră culese florile descrise de Vânător, mama și cu ea au tot preparat infuzii până au găsit combinația cea mai bună pentru Bunicuță. Toată lumea a dat o mână de ajutor la curățarea potecilor și montarea unor sisteme de supraveghere, la punerea capcanelor, și uite așa toți au ajutat-o pe Bunicuța Rețea să se pună pe picioare și să gonească lupii flămânzi.
Dacă vrei şi tu un final fericit la povestea afacerii tale, testează florile din pădure şi spune-ne ce a funcţionat pentru tine.
Despre Autor
Sunt Alin Anchidin, şi îmi place să-i ajut pe cei care au nevoie de un sfat legat de pierderile de apă,
îmi place să livrez valoare celor care doresc să fie activi în domeniul managementului pierderilor de apă. Am creat revista Detectivii Apei Pierdute cu scopul de a împărtaşi tuturor celor interesaţi idei şi noutăţi din acest domeniu. Dacă ţi-a plăcut povestea mea, te invit să mă cunoşti mai bine, pe mine şi echipa mea, pe www.pierderideapa.wordpress.com sau pe https://www.facebook.com/DetectiviiApeiPierdute. Poţi să îmi scrii pe adresa alin.anchidin@gmail.com.