La 1 iunie 1914 a fost pusă în funcțiune prima staţie de tratare a apei din Timișoara, numită Uzina nr. 1, situată în partea de sud‑est a oraşului. Uzina trata apă subterană pompată dintr-un grup de 6 foraje, de la adâncimi de 40-60 m. Tehnologia cuprindea o treaptă de aerare prin pulverizare, o treaptă de prefiltrare şi una de filtrare, prin care se eliminau sărurile de fier şi de mangan din apă. Reţeaua de distribuţie avea lungimea de 87 km şi furniza apă celor 46.000 de locuitori ai orașului.

Putem vorbi, așadar, începând din acel moment, de alimentare cu apă în sistem centralizat, în Timișoara.

Tot atunci a fost înființată întreprinderea de apă‑canal a oraşului Timişoara, ACOT. A fost prima organizare a serviciilor publice din țară de acest fel din țară. Întreprinderea avea 21 de angajaţi, printre care doi maiştri pentru lucrările de apă și canalizare, un contabil, un casier, doi ingineri şi șase tehnicieni și era condusă de Stan Vidrighin, cel care a apus bazele sistemelor de apă și canalizare din Timișoara.

Vechea Uzină nr. 1 se găsește pe teritoriul actualei Stației de tratare Urseni pe Calea Urseni nr. 26 din Timișoara. Clădirile istorice, în care se găsesc grupul de foraje, stația de filtrare și stația de pompare sunt conservate și pot fi vizitate, în cadrul acțiunilor cu „porți deschise” organizate de Aquatim în anumite ocazii.

Foto: Alin Zelenco