Aquatim găzduieşte, în 29 septembrie, o întâlnire între agricultorii din judeţul Timiş, experţi de mediu şi reprezentanţi ai companiei de apă. Scopul întâlnirii este de a informa asupra avantajelor utilizării în agricultură a nămolului provenit de la staţiile de epurare a apei uzate şi de tratare a apei potabile. Întâlnirea va avea loc la Staţia de epurare a apelor uzate „Stan Vidrighin”, din Timișoara.

Utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite de la staţiile de epurare reprezintă una dintre metodele de punere în valoare a conţinutului lor de materie organică şi elemente nutritive. Unul din principalele avantaje ale folosirii nămolului este reducerea cantităţii de îngrăşăminte chimice necesare.

Nămolul este, în principiu, un fertilizator organic foarte bun. Poate fi utilizat în agricultură, silvicultură sau grădinarit, în formă lichidă sau solidă, după stabilizare aerobă şi anaerobă. Nămolul este bogat atât în macro- cât şi în micronutrienţi, necesari creşterii sănatoase a plantelor şi animalelor: azot, fosfor şi potasiu, cărora li se adaugă sulf, magneziu, calciu, mangan, zinc şi cupru.

Datorită conţinutului mare de material organic, nămolul poate ameliora solurile argiloase şi poate îmbunătăţi structura solurilor nisipoase. Culturile de cereale și cele industriale sunt adecvate pentru folosirea nămolului provenit de la tratarea sau epurarea apei.

Utilizarea nămolului în agricultură este strict reglementată de OM 344/2004 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protecţia mediului, în special a solurilor.

Întâlnirea găzduită de Aquatim face parte din proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Valoarea totală a proiectului este de 119 milioane de Euro, din care peste 70% sunt fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Cu acești bani, în judeţul Timiş se vor construi şapte staţii noi de epurare a apelor uzate, trei staţii noi de tratare a apei potabile, 300 km de reţelele de alimentare cu apă și canalizare. Localităţile incluse în proiect sunt Timişoara, Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Gătaia, Recaş, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin. În urma investiţiilor, gradul de acoperire a serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare în localităţile incluse în proiect va creşte considerabil, iar calitatea serviciilor prestate se va conforma cerinţelor UE.

Foto: Wikimedia