Un interviu al lui Dieter Zetsche, CEO Mercedes, prezintă o viziune îndrăzneață a viitorului apropiat, în condițiile în care industria software ia o tot mai mare amploare.

Potrivit managerului Mercedes, industria de maşini se va schimba complet începând cu 2020, iar copiii noştri vor chema maşina la scară prin aplicaţie. Maşină care va sosi, desigur, singură, fără şofer. O imagine demnă de un film SF, care vine însă, la pachet, cu o perspectivă optimistă, croită pe modelul de share-economy. Nimeni nu va mai avea maşini în proprietate, toţi vom avea însă acces la ele, este de părere Zetsche. Așadar, va scădea și suprafața necesară parcărilor. Și o mare parte din parcări vor deveni parcuri de joacă. Maşinile autonome vor scădea dramatic rata mortalității prin accidente rutiere pe care Zetsche o estimează la 1/10.000.000 km în viitorul dominat 100% de mașini autonome.

În ce privește propulsia, aceasta va fi, evident, electrică. „Tesla, Google şi Apple vor revoluţiona industria, iar oraşele vor fi mult mai silenţioase, mai curate şi mai uşor de locuit, pentru că vor avea maşini electrice”, spune Dieter Zetsche. Acesta se arată optimist și în ceea ce privește rezolvarea crizei resurselor de către energiile regenerabile: „Anul trecut, instalaţiile de energie solară au fost activate mai mult decât cele cu combustibili fosili. Companiile de energie tradiţională încearcă limitarea accesului la cea solară, dar e imposibil, pentru că se produce deja la nivel individual. O dată cu energia solară gratuită vine şi apa mai ieftină. Desalinizarea ei costă 2kWh, adică 0,25 cenţi pe metru cub (medie preţ global).”

Cum ar arăta însă lumea apei, în viitorul văzut de Dieter Zetsche? În mod sigur, aceasta va îmbrătișa noile tehnologii. Piesele necesare la reparații vor fi realizate la imprimante 3D, vor exista aplicații software specifice tuturor activităților, vom monitoriza permanent rețelele pentru a putea face algoritmi cu care vom preveni apariția avariilor și cine știe câte și mai câte lucruri grozave. Poate vom ajunge să teleportăm apa…

Foto: driversmagazine.com