Într-o lume în care mai toate tehnologiile aspiră să fie „smart”, iar interesul pentru energii regenerabile câștigă teren, toaleta a rămas de „modă veche”, adică conectată la o sursă de apă și la rețele de canalizare. Asta dacă ne referim la WC-urile civilizate cu care suntem obișnuiți, pentru că realitatea, cea formulată în cifre, este una dură: peste 60% din cetățenii planetei nu au astfel de toalete.

Ziua Mondială a Toaletei, sărbătorită în 19 noiembrie prin diverse evenimente publice, atrage atenția asupra accesului la toalete, în strânsă legătură cu sănătatea și calitatea vieții. De-a lungul timpului, cauza toaletei și-a atras numeroși susținători celebri, care prin acțiuni umanitare și campanii de strângere de fonduri au schimbat în bine viața oamenilor din comunități sărace. Printre militanții dedicați se află și actorul Matt Damon, binecunoscut pentru „greva toaletei” declarată de el la un moment dat, prin care se angaja să nu mai folosească clasicul WC până când toată lumea… din lume (!) nu va avea acces la apă curată și canalizare. Întrebat de către jurnaliști despre motivația sa, actorul, tată a patru fete, a răspuns că de când a devenit părinte este mai conștient de viitorul pe care îl lăsăm copiilor. Matt Damon s-a implicat în acțiuni filantropice grație muzicianului irlandez Bono, cel care l-a chemat, cu zece ani în urmă, să-l însoțească într-o campanie umanitară. „Bono a presupus, și pe bună dreptate, că văzând cu ochii mei cum trăiesc oamenii foarte sărăci, viața mea se va schimba. Așa s-a și întâmplat”, a povestit actorul. Și așa a și fost. Matt Damon se bucură în prezent de recunoaștere internațională pentru munca sa de caritate, iar fundația Water.org, înființată de el împreună cu Garry White în 2009, a asigurat accesul la apă sigură și toalete pentru 16 milioane de oameni.

Un alt susținător celebru al cauzei toaletei este Bill Gates. Fundația Bill & Melinda Gates a lansat, în anul 2011, programul de granturi numit Reinvent the Toilet Challenge. După cum îi este și numele, programul își propune să reinventeze toaletele, pentru cele 2,5 miliarde de persoane fără toaletă și care trăiesc în zone unde investițiile în sisteme de apă și canalizare ies din discuție. Programul finanțează proiecte de cercetare bazate pe abordări complet inovative. Toaleta de nouă generație trebuie să îndepărteze bacteriile și să recupereze energia și apa din produsele metabolismului uman, dar și să funcționeze independent de rețelele de apă și canalizare. Costul trebuie să fie unul accesibil, iar utilizarea ei să nu depășească 5 cenți pe zi!

Pare o misiune imposibilă, și totuși, soluții s-au găsit. Mai multe companii din China, SUA, India, Thailanda și Japonia au prezentat astfel de prototipuri la Expoziția Reinvent the Toliet, desfășurată la Beijing, la începutul lunii noiembrie. Toaletele care îndepărtează agenții patogeni și stațiile de epurare în miniatură, de uz casnic, numite omniprocesoare, sunt deja disponibile pentru fabricație. „Expoziția prezintă, pentru prima dată, tehnologii noi, radicale, descentralizate și produse care pot intra pe piață. Întrebarea nu mai este acum DACĂ putem reinventa toaletele, întrebarea este cât de repede putem implementa pe scară largă aceste toalete neconectate la apă sau canalizare”, a declarat Bill Gates.