Rezervele de apă dulce sunt în continuă scădere în întreaga lume, 4 miliarde de oameni trăiesc în prezent în zone sărace în apă, iar prognozele nu sunt prea bune. Se estimează că populația afectată de lipsa apei sau scăderea resurselor va crește la 5 miliarde, până la jumătatea secolului. Exploatarea excesivă a acviferelor (care nu se mai pot reface în mod natural suficient de repede), schimbările
climatice, creșterea populației și obiceiurile de consum sunt factori cheie care favorizează această tendință îngrijorătoare.
Concentrarea pe resursele uriașe de apă sărată pare a fi o ieșire din criză. Desalinizarea este însă un procedeu scump de tratare a apei și cu un impact ecologic negativ – consumă energie și generează poluare. Cu toate acestea, este o soluție, singura soluție, de fapt, pentru regiunile lipsite de alte surse de apă. Cape Town a reușit să își gestioneze cu succes criza de apă anul trecut, mizând pe investiții în instalații de desalinizare.
Iată însă, că lucrurile încep să se schimbe, și o nouă perioadă, verde, se întrevede odată cu ultimele progrese din domeniul tehnologiilor de desalinizare. David Binns de la compania inovativă Epicuro este de părere că progresele înregistrate în domeniul energiilor regenerabile ar putea revoluționa instalațiile de desalinizare la scară mică, astfel încât acestea să devină o opțiune fezabilă pentru comunitățile sărace din țările în curs de dezvoltare. „Tehnologia aceasta ar putea salva vieți, ar putea face diferența în situații limită.”, spune David Binns, citat de The Guardian.
Cu ajutorul unor finanțări private, Binns a pus la punct un prototip ce captează energia solară pentru a încălzi apa până la punctul de fierbere. După condensare, apa este separată de sare și restul impurităților. Un mic sistem fotovoltaic alimentează cu energie procesoarele de reglare automată a instalației. Procedeul gândit pentru desalinizare poate fi adaptat pentru tratarea apei dulci contaminate, o situație în care se găsește o parte mult mai mare a populației de pe glob, afectată de criza apei. Binns caută acum parteneri guvernamentali și organizații caritabile pentru a dezvolta un produs care să se poată vinde pe scară largă. Planul său este să perfecteze o instalație mică, suficientă pentru a satisface nevoile de apă potabilă ale unei familii medii.