Societatea Aquatim nu face analize pentru apa de îmbăiat, dar colegii noștri de la Laboratorul de control al calităţii apei sunt specialiști mai mult decât calificaţi pentru a explica la ce se referă, de fapt, siguranţa apei, explicaţii redate în cele ce urmează.
Majoritatea patogenilor care contaminează apa provin din fecale umane sau animale, rar din urină. Deși principala cale de transmitere din apă este cea prin ingestie, este posibilă infectarea şi prin spălare şi îmbăiere, şi chiar prin inhalare.
Principalele boli cu transmitere hidrică sunt bolile bacteriene, virale și parazitare. Acestea continuă să fie o ameninţare pentru sănătatea publică, chiar şi în ţările dezvoltate. La nivel mondial, boala diareică este a doua cauză de deces după bolile cardiovasculare. Peste 100 de tipuri de virusuri patogene pot fi vehiculate de către apă. Multe pot supravieţui în apele de suprafaţă timp îndelungat, cel poliomielitic de exemplu putând rezista până la 180 de zile.
Aprecierea calităţii apei nu se face prin depistarea agenţilor patogeni ai bolilor infecţioase, ci indirect, prin determinarea gradului de contaminare cu reprezentanţi ai microflorei normale, care se elimină în mediul extern odată cu excreţiile omului şi animalelor. Doi parametri microbiologici pentru care se testează apă potabilă, dar și cea de îmbăiere sunt Escherichia coli (E. coli) și enterococii intestinali. E. coli, prezentă în tractul gastro-intestinal al animalelor cu sânge cald şi al oamenilor, este eliminată în mediul extern cu materiile fecale, contaminând apa, solul, alimentele. Infectarea cu această bacterie poate produce frecvent diverse forme de enterocolită (diaree) iar enterococii dau infecţii clinice serioase ale tractului urinar, endocardite bacteriene, meningite, septicemie, diverticuloză.
Pentru apele de îmbăiere naturale calitatea este definită de Hotărârea nr. 546/2008 privind gestionarea calității apei de îmbăiere. Astfel, o calitate excelentă corespunde valorilor: enterococi intestinali sub 200/100 ml, Escherichia coli sub 500/100 ml. Standardele pentru apa potabilă sunt mult mai stricte, valoarea admisă pentru parametrii sus-menţionaţi fiind zero.
În încheiere, „paznicii” apei ne recomandă să consumăm zilnic minim 2 litri de apă potabilă pe zi și să ne bălăcim după voie, dar nu oriunde, pentru că… microbii nu se văd cu ochiul liber!