Aquatim a montat recent un instrument de măsurare a turbidității apei din Bega la Remetea Mare. Valorile măsurate de turbidimetru sunt transmise automat calculatoarelor de la stația de tratare a apei Bega, din cartierul Plopi din Timișoara, prin serviciul de date GPRS disponibil în rețelele de telefonie mobilă.

Turbiditatea este mărimea fizică care măsoară lipsa de transparenţă a apei, și, în acelaşi timp, unul din principalii parametri de proces, monitorizat în cadrul Stației de tratare Bega. Monitorizarea de la distanță a turbidității aduce un plus de siguranță procesului de potabilizare apei, specialiștii Aquatim fiind astfel avertizați din timp de schimbarea calității apei captate din Bega. Dozarea reactivilor folosiți, de fapt reglarea întregului proces de tratare, se face în funcție de parametrii apei care intră în stație.

Petru Hidiș, director de producție al societății Aquatim, explică avantajalele monitorizării turbidității de la distanță „Noi monitorizăm turbiditatea Begăi la captare, la intrarea în stație, dar cu acest instrument instalat la Remetea, putem fi avertizați din timp când se produc viituri pe Bega și, la nevoie putem face o rezervă de apă, până să ajungă în Timișoara viitura”. În mod normal, turbiditatea apei din Bega este sub 10 unități de turbiditate (NTU), dar în perioadele cu averse puternice, aceasta poate crește foarte mult, din cauza torentelor sau debitelor mărite ale afluenților, care produc eroziuni ale albiilor. Vârful de turbiditate înregistrat, de exemplu, în vara anului 2014 pentru apa din Bega a fost de 3.400 NTU.

Apa potabilă livrată de staţia de tratare Bega are, în medie, 0,5 NTU, mult sub limita impusă de legislație, de 5 NTU. Stația de tratare dispune de tehnologie modernă de urmărire și control al proceselor, fiind automatizată în proporție de peste 80%.

Peste 70% din apa de la robinetele timișorenilor provine din râul Bega şi este tratată la Stația de tratare a apei Beg, iar restul din foraje de mare adâncime, tratată la stațiile Urseni și Ronaț. Aquatim menține un nivel moderat de exploatare a acviferelor, resursele subterane de apă, pentru a nu le epuiza și, mai mult, a permite refacerea acestora.