Pentru aceia care nu iubesc soarele arzător, toamna este anotimpul numai bun de mers în vacanţă. Iar dacă sudul Italiei sau Mediterana de sud-est sunt, de exemplu, printre destinaţiile vânate, atunci septembrie este o lună perfectă pentru plajă și baie în mare.

Care sunt cele mai curate plaje şi ape din lume

Cu toţii avem convingeri, preferinţe sau amintiri când vine vorba de cel mai grozav loc în care am fost la mare, cea mai frumoasă plajă, cea mai curată apă în care am făcut baie. Unora le place nisipul, altora pietrișul, unii vor șezlonguri și umbrele, alţii doar un colţişor de natură neamenajat. Dacă frumuseţea e o chestiune de gust sau trend, în privinţa curăţeniei și siguranţei apei există însă criterii clare și măsurabile.

Blue Flag, steagul albastru care flutură pe mii de plaje din lume, este o garanţie în acest sens, o adevărată „etichetă” ecologică, cu recunoaștere internaţională, care atestă calitatea și siguranţa mediului pe o plajă sau într-un port de agrement. Criteriile care trebuie întrunite pentru a intra în posesia unui certificat Blue Flag sunt stricte și se referă, în primul rând, la normele de calitate și siguranţă a apei (cuprinse, în ţările europene, în Directiva Cadru a Apei), dar și la educarea publicului vizavi de mediu și oferirea unor servicii specifice.

Așa se întâmplă că pe plajele marcate cu steag albastru veţi găsi întotdeauna panouri cu informaţii despre apa de îmbăiat – rezultatele analizelor microbiologice –, zona respectivă și ecosistemele locale, harta plajei și codul de conduită. Apa de îmbăiat trebuie să fie de o calitate excelentă, conform standardelor de specialitate și nu este permisă nicio deversare de ape uzate menajere sau industriale care să afecteze zona plajei respective. Curăţenia este și ea obligatorie pe plajă, de altfel echipată cu toate cele necesare pentru menţinerea igienei – toalete, coșuri de gunoi etc. Accesul trebuie să fie facil, zona supravegheată, salvamarii prezenţi și o rezervă de apă potabilă întotdeauna la îndemână.

Cine dă şi cine primeşte steguleţ

Peste 3.100 de plaje și 625 porturi de agrement au primit certificarea Blue Flag pentru sezonul 2013, în data de 19 aprilie, la Copenhaga. Din juriul internaţional special desemnat au făcut parte reprezentanţi ai mai multor organizaţii internaţionale, cum ar fi Programul ONU pentru mediu, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru turism internaţional, Agenţia Europeană de mediu, Uniunea marină și costieră a ţărilor europene etc. În 10 septembrie, juriul s-a întrunit din nou și a decis ca noi plaje și porturi din Caraibe, America de Sud, Africa și Pacificul de Vest să primească steagul albastru. Coordonarea programului îi aparţine, din anul 1987, Fundaţiei pentru educaţie de mediu (Foundation for Environmental Education). Lansat în Franţa ca o iniţiativă europeană, programul s-a extins din anul 2001 pentru a include și alte regiuni de pe glob. În prezent, 48 de ţări, majoritatea europene, sunt „adepte” ale steguleţului albastru, iar juriul a salutat, în aprilie, intrarea în program a Israelului și Mexicului.

Unde, cum, cât

Spania conduce topul Blue Flag, având 550 de plaje și porturi de agrement cu steguleţ albastru, urmată de Grecia, cu 393. În România, avem deocamdată o singură certificare Blue Flag, pentru plaja Vega Vintage din Mamaia, care deţine însă râvnitul steguleţ din anul 2006. Iată cum stau lucrurile prin vecini: Bulgaria are 11 steaguri albastre, majoritatea pentru plaje din regiunea Bourgas, Ucraina – 12, din care majoritatea în Crimea, Serbia – 1, pentru Insula Ţiganilor de pe râul Sava, declarată „litoralul Belgradului”, Slovenia – 11, iar Croaţia, renumită pentru apa curată a mării – 102.

Site-ul www.blueflag.org conţine informaţii detaliate despre program și o listă cu toate plajele certificate. La a 25-a aniversare a sa, programul Blue Flag a lansat o aplicaţie pentru smartphone, așa că, dacă sunteţi în posesia unui astfel de dispozitiv, puteţi găsi cu ușurinţă cea mai apropiată plajă cu steag albastru. Aplicaţia este disponibilă gratuit pe site-ul menţionat.

Loredana LEORDEAN