Sărbătorită în fiecare an în 19 noiembrie, Ziua Mondiala a Toaletei este dedicată promovării unei realități de multe ori ignorată – o treime din populația globului trăiește în condiții precare de igienă, cel puțin dacă e să judecăm după prezența unui accesoriu casnic, pentru noi, banal – vasul de toaletă.
Sub sloganul We can’t wait, organizația UN Water atrage atenția asupra faptului că această realitate necesită trecerea la acțiuni imediate.
Pe site-ul organizației, www.unwater.org/worldtoiletday, sunt publicate diverse date statistice, imagini, și materiale de campanie, care ilustrează contradicția dintre dreptul fundamental al omului la apă și igienă și starea de fapt a lucrurilor.
Organizația WaterAid, care a ajutat în anul precedent 2,9 milioane de oameni, asigurându-le accesul la o toaletă curată si sigură, a publicat, de asemenea, pe site-ul propriu câteva cifre care vin să întregească un tablou șocant: 2,5 miliarde de oameni nu au toaletă, aproape 1.400 de copii mor zilnic de boli diareice, cauzate de lipsa accesului la apă potabilă și condițiile precare de igienă și, în fiecare an, se nasc 60 de milioane de copii care vor trăi în case fără WC. În același timp, telefonul mobil se pare că este mult mai accesibil, numărul celor care nu au telefon mobil fiind mai mic decât al celor care nu au toaletă.
Și totuși, acțiunile de îmbunătățire a situației nu ar trebui să se lase așteptate, beneficiile regăsindu-se, inclusiv sub formă financiară, în creșterea stării de sănătate a populației. „Pentru fiecare dolar investit în apă și canalizare, profitul este de 4,3 dolari, sub forma reducerii cheltuielilor medicale”, se arată într-un raport al Organizației Mondiale pentru Sănătate a Națiunilor Unite.