119 milioane de Euro, în mare parte bani europeni, nerambursabili, reprezintă costul unui program major de investiții în apă și canalizare în județul Timiș, derulat de Aquatim. Stațiile de tratare și epurare a apei, zece la număr, construite în cadrul acestui proiect sunt toate dotate cu sisteme SCADA de ultimă oră, pentru monitorizarea și conducerea automată a proceselor.
SCADA înseamnă, într-un cuvânt, monitorizare, control și achiziții de date, acronimul provenind din limba engleză – Supervisory Control and Data Acquisition. Termenul se referă la un sistem complex de automatizare, folosit în procesele industriale. Un centru de comandă monitorizează și controlează un întreg spațiu de producție, o mare parte a operațiunilor putând fi executate automat, chiar și comandate de la distanță.
Astfel, la viitoarele stații de tratare a apei din Recaș, Gătaia și Sânnicolau Mare captarea apei din foraje, tratarea și distribuția acesteia vor fi controlate automat. Închiderea și deschiderea vanelor, pornirea și oprirea pompelor, dozarea reactivilor, în funcție de debitul sau calitatea apei care intră în stație, toate se pot comanda de pe calculator. „Cu sistemele SCADA putem monitoriza parametri fizico-chimici pe flux, putem controla presiunea din rețeaua de distribuție și regla volumul de apă pompat în funcție de necesarul orașului”, explică Mihai Grozăvescu, inginer electrotehnist, salariat al societății Aquatim, implicat în implementarea proiectului POS Mediu.
Același lucru se va întâmpla și la stațiile de epurare din Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Făget, Recaş şi Ciacova, sistemele SCADA fiind adaptate proceselor specifice de epurare.
La majoritatea stațiilor de tratare și epurare din județ lucrările sunt în stadiu avansat, în anul 2015 actuala etapă a proiectului de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare din județul Timiș urmând a fi finalizată. Investițiile Aquatim în regiune nu se vor opri aici, pentru etapa următoare fiind vizate în principal localitățile mai mici din județ, sub 10.000 de locuitori, care nu au fost incluse în această primă fază. Un lucru pe care specialiștii Aquatim l-au avut în vedere la planificarea actualelor investiții, precizează Mihai Grozăvescu: „Sistemele de automatizare despre care vorbim au fost astfel concepute încât să permită pe viitor integrarea în două centre regionale SCADA de control al stațiilor de epurare și tratare.”
Aquatim a adus numeroase modernizări, în ultimi zece ani, stațiilor de tratare și epurare din Timișoara, printre care sisteme de monitorizare automată a proceselor. Acestea s-au dovedit a fi investiții de succes, ducând la creșterea eficienţei şi siguranţei în exploatare a instalaţiilor și a calității serviciilor prestate.