Summitul de la Paris pe schimbări climatice, la care au participat peste 195 de şefi de state şi de guvern, s-a încheiat în 11 decembrie, cu adoptarea unui acord, catalogat de ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, drept istoric.
Acesta prevede reducerea emisiilor de carbon până la un nivel care să prevină pe viitor efectele încălzirii globale şi, prin urmare, impune limitarea încălzirii planetei cu mai puțin de două grade Celsius. Ţările participante ar fi fost de acord să facă totul pentru a menţine o țintă mai ambițioasă de 1,5 grade. Acordul trebuie să fie acum ratificat de delegații din cele 195 de state care participă la conferință. Principalele dificultăţi ale negocierilor au privit nivelul diferit al reducerilor de emisii de carbon, care s-a cerut fiecărei ţări. Statele mai dezvoltate au fost nevoite să accepte reduceri mai mari, ţinând cont şi de faptul că poluează mai mult.
Dacă acordul va fi unanim acceptat, statele în curs de dezvoltare vor primi circa 100 de miliarde de euro, anual, începând cu 2020, pentru a se lupta cu efectele încălzirii globale.
Foto: UN Climate Change, www.flickr.com