Fenomenul extraordinar, pe care cei de după noi (sic!) îl vor mai putea admira, fix peste 150 de ani, Super Luna albastră și sângerie concomitent, a generat, din nefericire, și reacții violente ale naturii. Se știe că astrul nopții are o influență majoră asupra fluxului și refluxului, demonstrația ei, în această iarnă, fiind dramatică: Veneția a secat, pur și simplu! Să fim obiectivi și să nu învinuim exclusiv super luna pentru imaginile dezolante din orașul iubirii. Veneția a trecut printr-o perioadă neobișnuit de caldă, astfel că nivelul apei a scăzut dramatic, cu 70 de centimetri față de limitele normale.

Așadar, luna, vremea şi lipsa precipitaţiilor au făcut ca „oraşul plutitor“ să devină, astăzi, de nerecunoscut: gondole în nămol, străduțe secate, transport impracticabil şi turişti dezamăgiţi de priveliștea deloc de invidiat.

Imaginile, devenite virale, arată un fost templu al apelor verzi, ajuns acum un depozitar al mâlului… Fenomenul nu reprezintă, însă, o premieră, pentru că este al treilea an în care Veneția trece prin această stare.

În timp ce turismul din oraş continuă să crească, numărul populaţiei este în scădere bruscă. Din 1951, populaţia Veneţiei a scăzut constant și vertiginos, de la 175.000 la 55.000 de persoane.

Zilele acestea, turiştii cu dare de mână, care ajung în Veneţia pentru o plimbare cu gondola, constată, cu dezamăgire, că nu-și pot îndeplini dorința, fac cale întoarsă și pleacă dezamăgiţi, până la revenirea în ecuația normală.

Fotografiile realizate în această săptămână sunt… expresive, de această dată însă într-un sens pe care Veneția n-ar fi vrut să-l explice vreodată!

Concomitent cu drama venețiană, Parisul e în extrema cealaltă, lovit de inundații. Explicația? Aceeași: Super Luna, în contextul general al tabu-ului “schimbări climatice”, doar că nu-i tabu și nici de glumă nu-i…