Inginer hidrotehnist, specializat în instalații sanitare și protecția mediului, Alex Moroșan are grijă de… sănătatea rețelei de apă. Și aceasta controlând-o zi de zi, metru cu metru, armătură cu armătură. Pentru că, spune Alex, e ca la controlul medical, „dacă facem prevenție, scădem corecția”.

În fața calculatorului pe care se vede un desen asemănător cu o pânză de păianjen, frumos împărțită în pătrățele, Alex e… la el acasă: „Așa arată rețeaua de apă, astea-s caroiajele pe care le primim de la colegii de GIS. După ce ei au cartografiat locul, noi mergem pe teren, în echipă, și controlăm fiecare pătrățel cu tot ce-nseamnă active de pe rețeaua de apă: conducte, vane, compensatoare, hidranți etc. Dacă este nevoie, facem mici reparații. Dacă sunt defecte majore, anunțăm colegii de la corectivă. Tot ce găsim pe teren, trecem în fișele de mentenanță.”

Mentenanța preventivă a rețelei de apă este o activitate continuă, care cere, în afară de pregătirea tehnică de specialitate, să fii activ, dinamic, dar și atent la detalii, meticulos.

alex-7523

Alex ar fi vrut să fie… polițist la rutieră. A fost admis, în același an, și la hidrotehnică și la management în transporturi. Balanța a înclinat în favoarea hidrotehnicii, pentru că perspectivele unui job în domeniu erau mai mult decât încurajatoare, în acel moment: „Se lucra mult, se construia mult pe vremea aceea. Și mi-am spus că-n România o să fie nevoie de apă și canalizare. Și așa a și fost. M-am mai gândit și la bancurile cu polițiști, deși acum sunt bancuri cu… Dorel!”, spune râzând Alex, care nu a regretat decizia de carieră luată la 19 ani.


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.