Inginer, absolvent al Facultății de Hidrotehnică, Bogdan este șeful stației de tratare Bega, principala uzină de apă a Timișoarei. Despre munca lui și responsabilitatea, nu mică, care o însoțește, Bogdan vorbește cu multă simplitate. Procesul de la stația de tratare este practic un flux continuu, care necesită supraveghere non-stop.
„Urmăresc ca apa să fie potabilă și presiunea în rețea să fie la parametrii optimi. La stația Bega, pentru tratarea apei adăugam reactivi de potabilizare, aceștia se amestecă și reacționează cu apa. Urmează, decantarea, filtrarea, dezinfecția, acumularea și distribuția. Este un flux complex, pe care-l supraveghem 24 de ore pe zi.” (Bogdan Murariu)
Totul este automatizat la Stația de tratare Bega, dar, dacă ceva se strică sau nu merge conform planului, omul poate interveni oricând în reglarea procesului, fluxul putând fi condus și semi-automat și manual, după cum explică Bogdan.
Bogdan este omul acțiunilor și deciziilor bazate, obligatoriu, pe cunoaștere. Într-un asemenea job, este esențial, spune el, „să cunoști bine procesul, să-ți urmărești toate lucrările. Trebuie să știi, în orice moment, ce ai în curte, câți reactivi sunt pe stoc și așa mai departe.” Startul în Aquatim l-a luat la cercetare, unde și-a fixat, pentru totdeauna, ABC-ul chimiei apei. „Trebuie să înțelegi ce-nseamnă pH, turbiditate, clor, astea sunt cunoștințe minime de chimie fără de care nu poți stăpâni un proces atât de complex cum e tratarea apei”, explică Bogdan. Ar fi vrut să fie… profesor de geografie. „Mare greșeală!”, povestește Bogdan, râzând. Planurile i-au fost dejucate de o concurență de 12 pe un loc și așa a ajuns să aibă un job care i se potrivește la fix!
Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.