Specializarea lui Alin este, prin definiție, cea consacrată pentru a te angaja la o companie de apă, inginerie sanitară și protecția mediului. Jobul lui este, însă, unul specializat, pe care nu-l fac mulți în „industria” apei, și anume detecția pierderilor de apă.
Lui Alin, născut sub o zodie de apă, i-a plăcut dintotdeauna apa. La facultate nu a învățat nimic despre actuala lui meserie, pentru că „școala te-nvață cum să faci rețele noi, nu cum să gestionezi rețele vechi”, așa că tot ce știe despre pierderile de apă a învățat pe teren, lucrând. „Când am început lucrul la detecții pierderi, știam proiectare de instalații și mai lucrasem în cercetare și la intervenții. Echipa de detecții era deja formată, din patru oameni, iar meseria am învățat-o de la colegi.”
Alin are mult entuziasm pentru munca lui, lucru ușor de sesizat pe chipul și în vocea lui, când vorbește despre ceea ce face:
„Jobul meu e… să ascult muzica țevilor de apă. Apa care iese, printr-o spărtură, dintr-o conductă, sub presiune, produce o vibrația și un zgomot. Dacă le urmărim cu urechea și cu aparate care amplifică zgomotul, putem găsi locul defectului. Am cel mai interesant loc de muncă şi cea mai grozavă echipă! Băieţii fac o treabă excelentă, se vede că le place ceea ce fac. După mai bine de 10 ani, încă învăţăm împreună, descoperim lucruri utile meseriei noastre.” (Alin Anchidin)
Detecția pierderilor de apă este o luptă continuă, pierderile au existat încă de pe vremea apeductelor și, probabil, nu vor dispărea niciodată. Apa care se scurge din conductele sparte nu ajunge în casele oamenilor, la consumatori, dar este o apă tratată, pentru care s-au consumat reactivi, energie electrică și muncă. De aceea, pentru o companie de apă este foarte important să-și gestioneze cât mai bine pierderile din conducte. Echipa Aquatim și-a fixat ca țintă găsirea unui defect în fiecare zi.
Entuziasmul pentru jobul său și curiozitatea pentru noutățile din domeniu l-au „împins” să facă, în timpul liber, întâi un blog, apoi o revistă de specialitate. „Poate nu întâmplător, primul meu job a fost legat de un… ziar pe care îl distribuiam”, spune Alin, zâmbind. Acum, revista condusă de el, Detectivii Apei Pierdute, este o publicație îndrăgită și apreciată în comunitatea de specialiști în detecții pierderi, „o oportunitate prin care facem networking de calitate”, după cum spune Alin. Prin intermediul revistei, detectivii apei din Timișoara țin legătura cu echipele similare din ţară şi cu specialiști în pierderile de apă din alte ţări.
Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.