Cu toții știm că apa pe care o folosim merge la canal, dar nimeni nu-și pune problema ce se-ntâmplă mai departe cu această apă, după cum bine observă Emilia, care lucrează la Aquatim, în laboratorul stației de epurare, ca biolog.

Apa din canalizarea Timișoarei nu ajunge, evident, direct în Bega, ci este, în prealabil, epurată, mai simpu spus, curățată. Procesul are loc în două trepte: mecanică și biologică. În prima sunt îndepărtate materiile grosiere, nisipul și grăsimile, iar în cea de-a doua compușii cu azot și fosfor, marii „vinovați” de poluarea cursurilor de apă.

Nu există o „rețetă” de curățare a apei uzate, spune bioloaga, dar există, din fericire, niște bacterii care „știu” să curețe apa. Și atunci, care-i rolul biologului în toată povestea?

„Am grijă ca bacteriile să fie acolo, suficient de numeroase și de vioaie ca să-și facă jobul așa cum trebuie. Orice deteriorare a procesului de epurare se vede imediat în biologie. Așa că, biologul e primul care dă semnalul de alarmă, iar tehnologul este cel care intervine să corecteze situația. Este o muncă de echipă și nu are niciun rost fără ceilalți din sistem.” (Emilia Bordoș)

Biologul recoltează probe de nămol din bazinele de aerare, unde are loc, practic, cea mai importantă etapă a procesului de epurare, le examinează la microscop – se fac trei tipuri de analize pentru nămol -, și consemnează rezultatele, care sunt urmărite de tehnolog și de șeful stației. La stația de epurare din Timișoara se lucrează cu o aplicație informatică care face munca mai ușoară, informațiile fiind transmise online, în timp real, tuturor celor implicați.

Cum probele nu se pot conserva, pentru că nămolul fermentează, e tot timpul altul, la stația de epurare biologul trebuie să fie rapid, mereu prezent și „pe fază”. Pentru Emila, care a lucrat, o bună vreme, și la laboratorul de control al apei potabile, apa uzată este… o provocare. „Apa uzată nu e niciodată clară, depinde de zona din care provine, de ce se deversează în canalizare… Nu știi ce specii de bacterii trăiesc în condițiile date, trebuie să te pui la curent, să știi să le identifici… dar aici e frumusețea și provocarea, te obligă să te perfecționezi.”, explică Emilia. Ar fi vrut să fie farmacist, dar, la vârsta aceea facultatea îi părea prea departe de casă. Așa că a ales biologia, care, până la urmă, tot a purtat-o la sute de kilometri de locurile de baștină, dar e meseria pe care o face cu drag.


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.