Tipul omului blajin, de un calm desăvârşit, Mihnea Stanca ne explică ce are în comun locul său de muncă, Dispeceratul Apelor, cu tipul personalităţii sale.

„Trebuie să fii organizat şi cerebral la Dispecerat, căci aici se adună toate informaţiile din teritoriu care stau la baza hotărârilor şi dispoziţiilor pe care conducerea ABA Banat le stabileşte în legătură cu cea mai bună apărare împotriva inundaţiilor din bazinul cursului de apă cu probleme.” (Mihnea Stanca)

Tot de la el am aflat că nu trebuie să te limitezi la noţiunile aflate pe băncile facultăţii, ci trebuie să-ţi descoperi deprinderi care să te lege de meseria pe care o practici, cum ar fi stimularea memoriei locurilor, care te duce apoi la aflarea particularităţilor terenului unde au loc evenimentele neplăcute. „Trebuie să fii atent şi să-ţi păstrezi calmul în condiţii de stres, fiindcă aici se monitorizează nivelurile cursurilor de apă, atât în perioade obişnuite, cât şi atunci când sunt inundaţii sau poluări accidentale.”, spune Mihnea Stanca, omul care are acces la banca informaţiilor ce privesc funcţionarea sistemului de gospodărire a apelor din spaţiul hidrografic Banat.

În tot felul de situaţii, de 16 ani pe Mihnea Stanca îl găseşti la Dispecerat, pregătit să asigure transmisia rapidă a informaţiilor când situaţia o cere, gata să ia deciziile cele mai potrivite împreună cu alţi specialişti implicaţi în gestionarea situaţiilor de risc.


Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.