Adina conduce departamentul responsabil de cercetare și tehnologii noi din cadrul Aquatim, o adevărată „pepinieră” spune ea, un mediu propice de creștere, de dezvoltare, atât al ideilor, cât și al oamenilor. Chiar și în domeniul utilităților publice de apă și canalizare, chiar și atunci când tehnologiile folosite funcționează, este loc de mai bine, susține Adina, care face cercetare aplicativă de peste 10 ani.
„Este limpede că facem bine ce facem – mă refer la tehnologiile de potabilizare și epurare a apei – dar cercetarea este o punte spre mai bine. Cercetarea aplicativă este foarte diferit văzută de la un stat la altul, de la o legislație la alta și este, în general, foarte complexă. La Aquatim ne ocupăm și de transfer tehnologic și de proiecte naționale, și de cercetare-dezvoltare… dar, întotdeauna, urmărim să optimizăm procesele, să avem costuri mai mici, să îmbunătățim calitatea apei potabile și protecția mediului înconjurător.” (Adina Păcală)
Un proiect de cercetare începe cu o temă și se încheie cu un raport și poate îngloba o muncă de șase luni până la trei-patru ani, în care totul e etapizat. Rezultatetele cercetării trebuie validate în fiecare etapă, atât în laborator, cât și în cadrul stațiilor pilot, care simulează procesele reale. Abia după ce aceste faze au fost trecute, cu succes, rezultatele pot fi implementate în tehnologiile existente. Cercetările desfășurate sunt valorificate și prin comunicări ştiinţifice și articole publicate în reviste de specialitate. Importante de menționat la acest capitol sunt stabilirea şi consolidarea legăturilor cu universităţi, institute de cercetare și alte companii de apă.
De-a lungul timpului, societatea Aquatim a fost partener, prin compartimentul dedicat de cercetare, în mai multe proiecte la nivel național, care au inclus și trei proiecte de cercetare de excelență. Pentru unul din acestea din urmă, PROAQUA, Aquatim a obținut premiul I, în 2008, la Conferința Științifică a Asociației Române a Apei.
„Munca de cercetare înseamnă să lucrezi cu foarte multe date și să extragi puțin din mult, dar acel puțin să fie esența. De aceea, e nevoie de atenție, meticulozitate, o gândire clară și bun spirit de observație.”, explică Adina. Cunoașterea tehnologiilor existente este obligatorie. Mai ales acum, când paleta de provocări s-a lărgit, odată cu preluarea mai multor localități în aria de operare, cu surse de apă diferite, încărcări și compoziții diferite. Cât despre calificarea necesară pentru a face cercetare aplicativă în domeniul apei, aceasta poate fi de inginer, chimist sau biolog.
Tema anului 2016 pentru Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în 22 martie, este WATER and JOBS. În luna martie, AquaaȘtiri vă prezintă, într-o serie de articole, JOBURILE și OAMENII apei.