Călugării unei mănăstiri trapiste belgiene, din apropierea graniței cu Olanda, fabrică de peste 130 de ani, cu mare succes comercial – producția actuală ridicându-se la 10 milioane de litri pe an -, o bere artizanală din categoria „pentru cunoscători”. Se spune că în mănăstirile trapiste din Belgia se găsește cea mai bună bere din lume. Cert e că aceasta este produsă în condiții controlate și speciale – e făcută numai de către călugări sau sub directa lor îndrumare, iar berăria trebuie să fie doar o anexă a mănăstirii, banii obţinuţi din vânzarea berii servind la administrarea acesteia.
Călugării de care vorbim, de la abația Koningshoeven, una din cele 13 abații ce produc bere trapistă, au reușit recent să iasă în față, îmbinând tradiția cu inovația. Au păstrat rețeta berii, dar au îmbunătățit tehnologia, cu o componentă ecologică, de filtrare a apei uzate rezultate din proces cu ajutorul… plantelor, Koningshoeven devenind prima berărie din vestul Europei cu o asemenea instalație. Filtrarea apei are loc într-o seră, cu 70 de specii de ferigi și plante subtropicale, așezate în recipiente mari, prin care circulă apă uzată. Microorganismele găzduite de rădăcinile plantelor interacționează cu bacteriile din apa uzată, curățind practic apa, ce este reciclată, adică refolosită în procesul de fabricație al berii.
Sistemul pus la punct de călugării trapiști economisește astfel șapte litri de apă uzată, la fiecare litru de bere produsă. „De șapte ori pe zi îi mulțumim Domnului pentru creația lui, în rugăciunile noastre, dar prin asta nu combatem poluarea”, spune părintele Isaac, convins că de la spiritualitate la sustenabilitate nu e decât un pas firesc. Noua instalație a fost, bineînțeles, sfințită și funcționează, cu brio, în regim de testare. Se estimează că sistemul va trata circa 450.000 litri de apă în 7 ore, când va fi complet operațional, și aceasta fără intervenția omului, funcționarea fiind automatizată. Planurile călugărilor trapiști nu se opresc însă aici, ei intenționează să adapteze tehnologia lor de epurare și pentru apa rezultată din consumul menajer, pentru că, spune părintele Isaac, „avem o responsabilitate foarte mare vizavi de noua generație, trebuie să ne asigurăm că le lăsăm moștenire o lume mai curată.”
Spiritualitatea și sustenabilitatea merg mână în mână și pentru călugării belgieni de la mănăstirea Berkel-Enschot, din Brabantul de nord. Abația își produce 43% din necesarul de energie electrică din energii alternative, și anume cu panouri solare. Călugării se deplasează cu vehicule electrice în afara mănăstirii și conduc, de asemenea, o mică afacere de succes, fiind producătorii unui sortiment popular de brânză.
Sursa: The Guardian