Capitala Bavariei a găzduit, în perioada 30 mai-3 iunie, unul din cele mai mari evenimente dedicate tehnologiilor de mediu – IFAT, deopotrivă eveniment expozițional și conferință internațională. Târgul de la München este, de 50 de ani, o poveste de succes, care a reușit să propulseze la nivel global conceptul inițial de promovare a soluțiilor tehnice și inovațiilor destinate îmbunătățirii mediului. Dacă în 1966, IFAT-ul se adresa unei comunități profesionale relativ restrânse, majoritatea ingineri specializați în epurarea și canalizarea apei uzate, în prezent acesta atrage o largă participare internațională, din mai multe sectoare ale industriilor de mediu, cuprinzând managementul apei, resurselor și deșeurilor. Cifrele ediției precedente, din anul 2014 – peste 135.000 de vizitatori din circa 170 de țări și 3.081 de expozanți din 59 de țări – sunt relevante în acest sens.

La prezenta ediție, târgul a ocupat 16 săli din complexul expozițional Messe München și o suprafață de 230.000 mp, împărțită în mod egal între sectorul apei și cel al deșeurilor. Vizitatorii au făcut cunoștință la propriu, cu produsele și tehnologiile expuse, fiind organizate numeroase demonstrații practice. Mașinile și utilajele în acțiune au fost, evident, puncte de atracție maximă. (Foto: www.ifat.de)

Manifestările au debutat cu o gală „de Oscar”, și anume decernarea premiilor GreenTec, cele mai râvnite distincții din industria mediului. Realizatorii unor proiecte inovatoare, dar și personalități cu reușite semnificative în domeniul mediului au pășit pe covorul verde, din… iarbă adevărată pentru a-și primi trofeele, acordate pentru 14 categorii și cinci mențiuni speciale. La categoria construcții și ambient, premiul a revenit firmei Ecocell pentru folosirea deșeurilor din hârtie în industria construcțiilor, la categoria apă și deșeuri Universității din Kassel, Germania, pentru PAUL, un sistem descentralizat de alimentare cu apă în caz de dezastre naturale, iar la comunicare, campaniei ugly fruits care a demontat mitul „aspectul contează”, convingând consumatorii că și fructele nearătoase pot fi gustoase.

Semnare memorandum colaborare ARA-DWA, IFAT 2016

Nu în ultimul rând, IFAT a prilejuit și debutul unei importante colaborări româno-germane în domeniul mediului. Dr. ing. Ilie Vlaicu, director general Aquatim și prim vicepreședinte al Asociației Române a Apei (ARA) și dipl. ing. Otto Schaaf, reprezentând Asociația Germană a Apei Uzate (DWA), au semnat, în numele celor două organizații, un protocol de colaborare, pentru facilitarea transferului de know-how din sectorul german al apei catre membrii ARA. Semnarea avut loc în data de 1 iunie, la standul DWA.