Site-ul Leakssuite, coordonat de Allan Lambert, fost președinte al grupului profesioniștilor din managementul pierderilor de apă din cadrul Asociației Internaționale a Apei, este unul dedicat informațiilor din domeniu, distribuite gratuit celor interesați. Una din cele mai recente idei lansate pe Leakssuite este renunțarea la folosirea procentelor în reprezentarea pierderilor de apă, idee la care s-au raliat deja peste 100 de persoane din mai multe țări.
De-a lungul ultimilor 25 de ani, toţi mai mulţi specialişti au recunoscut, din experienţa personală şi din analiza diverselor sisteme, că exprimarea în procente a volumelor de apă nefacturate este una înşelătoare pentru urmărirea performanței în exploatare sau compararea cu alte companii. Un exemplu interesant în acest sens ar fi următorul. Dacă într-un sistem de alimentare cu apă se distribuie, într-o oră, 100 mc, din care 50 mc sunt înregistrați ca și consum, rezultă că există 50 mc pierderi, adică 50%. Dacă apare un nou consumator important, să zicem o fabrică, care va consuma 100 mc/h, atunci volumul distribuit creşte la 200 mc/h, volumul consumat la 150 mc/h, iar pierderile, care rămân 50 mc/h, scad procentual la 25%. Scăderea este una falsă, sistemul are aceleaşi defecte şi volumul de apă pierdut ramâne acelaşi. Dacă am considera că acel consumator este sezonier, de exemplu un hotel dintr-o staţiune turistică, am avea de-a face cu creşterea şi scăderea pierderilor în funcţie de sezon, ceea ce nu reprezintă un adevar, nefiind cauzată de nicio acţiune de localizare şi remediere a pierderilor.
Argumentele contra folosirii procentelor nu se opresc aici. Să zicem că două persoane discută eficiența unor sisteme de apă, unul cu 10% pierderi, iar celălalt cu 40%. Ajungând să vorbească despre volumele efectiv pierdute, este posibil ca celui cu 10% să îi revină pierderi de 100 mc/h, iar celui cu 40% doar 50 mc/h.
Un alt exemplu relevant pentru România ar fi analizarea aceluiaşi sistem de alimentare cu apă pe o perioadă mai lungă, de exemplu de 20 de ani. La început, consumurile au fost mari, dar cu timpul acestea s-au redus semnificativ prin dispariţia unor consumatori industriali, introducerea unor echipamente cu consum redus de apă etc. În aceste condiții, pierderile de apă vor apărea mai mari procentual, chiar dacă rămân neschimbate din punct de vedere cantitativ.
Aplicația Jocul procentelor, disponibilă pe site-ul Detectivii Apei Pierdute prezintă foarte sugestiv cât de înşelătoare sunt comparaţiile în procente atunci când se aplică pierderilor de apă.
În ce privește o alternativă viabilă la folosirea procentelor, aceasta este oferită de o serie de indicatori de performanţă, care ţin seama de lungimea reţelei, numărul de branşamente, presiunea de operare și alți parametri relevanți.
Foto: Photo Dim, www. flickr.com