Harbin, un oraș cu peste 9 milioane de locuitori din nord-estul Chinei, a devenit faimos în toată lumea pentru festivalul de iarnă pe care îl găzduiește. Cu temperaturi de sezon cuprinse între minus 25 și minus 10 grade Celsius și cantități generoase de zăpadă, regiunea Heilongjiang, în care e situat Harbinul, este o destinație populară printre turiștii chinezi, pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Atracțiile, însă, nu se opresc aici. Iernile dure din Harbin s-au dovedit a fi numai potrivite pentru „cel mai cel” dintre festivalurile internaționale de sculptură în gheață și zăpadă. An de an, în acest loc, orașe efemere se ridică, spectaculos, în câteva zile, pentru a se topi, văzând cu ochii, peste câteva luni.

Festivalul din Harbin, aflat acum la a 32-a ediție, atrage între 10 și 15 milioane de vizitatori în fiecare an, acoperă o suprafață de teren de 600.000 mp, fiind organizat pe mai multe zone tematice, fiecare cu specificul ei și fiecare de neratat. În apropiere de centrul orașului, pe râul Songhua, este Insula Soarelui, cel mai pitoresc punct al festivalului. Acesta este locul unde se pot vedea numai lucrări realizate din zăpadă tasată. „Exponatele” se remarcă prin complexitate, dar și prin dimensiuni, unele atingând peste 200 de metri înălțime. Spațiul de 3.800 de hectare amenajat ca expoziție este deschis vizitatorilor doar pe timpul zilei, iar cei care reușesc să parcurgă întreg traseul expozițional la o singură vizită sunt puțini. În schimb, dacă obosesc… de atâta artă, sau simt nevoia de mai multă acțiune, vizitatorii pot alege între plimbări cu sănii trase de câini, snow-tubing, curse de biciclete pe gheață și altele.

Cea mai populară zonă a festivalului este „Țărâmul ghețurilor și al zăpezii”, din nordul râului Songhua, un fel de Disneyland… glaciar, unde vizitatorii se plimbă printre castele fantastice și superbe colonade din gheață, trec pe lângă fântâni încremenite sau replici fidele ale unor monumente renumite de arhitectură. Lucrările sunt uriașe. Potrivit organizatorilor, pentru tăierea și transportul blocurilor din gheață e nevoie de circa 10.000 de lucrători. În 2014, spre exemplu, aici a fost ridicată o replică a unei biserici din Reykjavik, Islanda, de 46 de metri înălțime. Lucrările pot fi văzute și în nocturnă.

Dar locul cel mai recomandat vizionărilor nocturne este parcul Zhaolin, unde sculpturile sunt iluminate artistic, efectul creat fiind unul de-a dreptul magic. Aici pot fi admirate, într-un spațiu de 8 hectare, reprezentări ale unor animale fantastice, scene istorice, personalități celebre etc.

Parcul tigrilor siberieni și Piața ruseaască

Și totuși… oricât de atrăgătoare ar fi atmosfera festivalului și lumea astfel adusă la viață, acestea au o concurență serioasă în alte două atracții majore din Harbin – parcul tigrilor siberieni și paradisul cumpărăturilor din Piața rusească.

Parcul se găsește la nord de Insula Soarelui, de partea cealaltă a râului și este casa a 800 de animale, din care circa 100 pot fi văzute de vizitatori. Un lucru remarcabil, ținând cont că doar 500 de asemenea feline uriașe mai trăiesc azi în libertate, marea majoritate în Rusia și doar 12 în China! Programul de reproducere din Harbin a fost, așadar, unul de mare succes, dar le-a adus specialiștilor și o mare provocare, încă nerezolvată. Costul aducerii unui tigru la maturitate este de 4.000 de dolari, mult peste veniturile medii din China.

Economia din Harbin nu este alimentată numai de turism. Vecinătatea cu Rusia este și ea una favorabilă. O cale ferată leagă Harbin de Vladivostok (circa 500 km distanță în linie dreaptă), cale ferată pe care intră și ies din țară o mulțime de mărfuri. Produsele rusești importate sunt foarte populare și se găsesc peste tot, dar cel mai grozav loc, spun specialiștii… în shopping, este Piața rusească din Harbin, un careu de cinci străzi, cu magazine și tarabe doldora de vodcă, păpuși Matrioșka, blănuri, produse alimentare rusești, dar și bijuterii și antichități chinezești. Piața a fost înființată în 1992, ca și loc de schimb între comercianții chinezi și ruși, câștigând tot mai multă popularitate în timp. Este un loc în care trebuie să te târguieșt la sângei, spun cei care au trecut pe acolo.

Recomandarile agențiilor de turism pentru cei care doresc să călătorească în Harbin sunt să poarte haine groase, ochelari de soare sau de zăpadă, să se hidrateze bine (pentru că, deși extrem de rece, Harbin este un loc foarte uscat, cu o umiditate medie de 2%!) și să fie atenți… dacă taximetriștii au pornit aparatul de taxat, ultima recomandare fiind, se pare, valabilă, pentru orice loc din China.