Cea de-a 8-a ediţie a conferinţei Water Loss, desfăşurată anul acesta la Bangalore în India a ajuns la final. Evenimentul, organizat de Asociația Internațională a Apei (IWA), a avut ca temă reducerea pierderilor de apă tehnologii, politici şi susţineri proactive.

La eveniment au fost prezenți peste 700 de delegaţi din peste 38 de ţări, iar expoziția specializată din cadrul conferinței a adus cele mai noi tehnologii din lume, de detectare a pierderilor de apă, de control al presiunii și măsurare avansată a debitelor etc.

Programul conferinţei a cuprins prezentări legate de managementul apei, economisirea şi gestionarea apei, studii de caz, gestionarea reţelelor de distribuţie, oportunităţi, tehnologii şi software, indicatori de performanţă, sustenabilitate, management, iniţiative naţionale,etc. Obiectivul principal al sesiunilor a fost acela de a stabili capacitatea de gestionare durabilă a apei care nu aduce venituri prin angajamente pe termen lung. Au avut loc discuţii cu privire la îmbunătăţirea uneltelor şi produselor pentru a sprijini capacitatea companiilor de apă în războiul împotriva pierderilor de apă. O abordare integrată şi utilizarea tehnologiei pentru a gestiona pierderile reprezintă soluţii propuse.

Predarea ștafetei: Cine este noul președinte al grupului internațional al specialiștilor în pierderi de apă?

Un moment important al conferinței a fost predarea ştafetei către noul preşedinte al grupului specialiştilor în pierderi de apă de la IWA, de la Tim Waldron către Ronnie McKenzie. Noul secretar este Jurica Kovac.

Tim Waldron, fost preşedinte al grupului specialiştilor în pierderi de apă de la IWA, a declarat la sfârșitul conferinței: „Acesta este prima conferinţă majoră IWA în India, ea a fost un succes extraordinar, reunind oameni de pe întreg globul, care și-au împărtăşit unii altora din cunoştinţele lor şi acum construiesc relaţii profesionale de durată, scopul acestui efort comun fiind de a economisi apa și a ajuta, astfel, fiecare comunitate din India.”

Toate lucrurile bune au un sfârșit, a concluzionat Waldron la predarea ștafetei, adăugând că pasul următor este de a valorifica informaţiile și cunoştinţele acumulate în cadrul conferinței, pentru stabilirea unui curs de acțiuni viitoare, menite să contribuie la rezolvarea crizei apei.

Un astfel de obiectiv ambițios nu poate fi atins de nimeni dacă lucrează singur, comunitatea fiind cea care trebuie să lucreze împreună pentru găsirea soluțiilor, după cum a precizat Dipankar Adhya, secretar general al organizației „SAFE Water of the People”.

Liderii din domeniul pierderilor de apă au căzut de acord că Water Loss 2016 a fost un eveniment de succes, angajând experți din toată lumea într-un dialog fructuos și schimb de idei.