Water Loss 2016, eveniment așteptat de profesioniştii din domeniul pierderilor de apă din întreaga lume, va avea loc peste doar câteva zile, între 31 ianuarie şi 3 februarie, în Bangalore, India. Oraşul este renumit pentru numeroasele centre de cercetare şi dezvoltare în domeniul IT, fiind asemănat cu faimosul Silicon Valley din SUA.

Aflată pentru prima oară în India, Water Loss se adresează publicului internațional cu o conferință de specialitate dar și cu un eveniment expozițional de anvergură, cu peste 160 de expozanți deja anunțați. Manifestările Water Loss 2016 sunt organizate de Asociaţia Internaţională a Apei, Grupul Specialiştilor în Pierderi de Apă, Asociaţia Apei din India şi MM Activ Sci-Tech Communications.

Conferințele Water Loss au loc bianual, alegându-se prin rotație diverse ţări şi oraşe, cu scopul de a pune accent pe teme de interes specifice pentru regiunea aleasă. Una dintre conferinţele Water Loss s-a desfășurat la Bucureşti, în anul 2007, fiind prezidată de prof. univ. dr. ing. Anton Anton.

Conferinţa Water Loss 2016 este pe deopotrivă o oportunitate de întâlnire pentru profesioniştii din domeniul apei, reprezentanții autorităților din domeniu şi factorii de decizie politică, cât și o ocazie pentru companiile de apă de a afla cele mai importante noutăți privind managementul pierderilor de apă. Un accent deosebit se va pune pe prezentarea bunelor practici şi a soluţiilor inovatoare din domeniu. Conferința beneficiază de o bună promovare în rândul a peste 30.000 de specialiști din toată lumea, membri ai rețelei Asociației Internaționale a Apei. Organizatorii estimează că la eveniment vor fi prezenți în jur 5.000 de vizitatori din peste 30 de țări, acesta fiind un bun prilej de networking şi afaceri, o platformă de promovare a parteneriatelor şi colaborărilor între participanți.

Grupul Specialiştilor în Pierderile de Apă, unul dintre organizatorii Water Loss 2016, are ca obiectiv conştientizarea şi promovarea celor mai bune practici de economisire a apei și de reducere a pierderilor. Grupul are experţi în auditul şi analiza volumelor de apă, localizarea pierderilor de apă ascunse, analiza şi controlul debitelor de apă pierdute prin spărturi, care pot oferi informaţii utile oricărei companii de apă. Comitetul ştiinţific al conferinţei este alcătuit din numeroși experţi mondiali în reducerea pierderilor de apă, fiind condus de australianul Tim Waldron, un nume bine cunoscut specialiștilor din domeniul apei. Printre temele abordate în cadrul conferinței vor fi prezente cele legate de ultimele noutăți tehnice din domeniu, cum ar fi tehnologiile smart metering, eficiența energetică, aplicațiile GIS, modelarea hidraulică a rețelelelor și internetul obiectelor (the internet of things).

In cele 3 zile de conferinţă vor exista 23 de sesiuni având peste 70 de prezentări, referitoare la studii de caz, teorie vs. practică, experiența locală din India, pierderile aparente, modelarea rețelelor, managementul presiunilor şi distribuţia apei,  tehnici de măsurare, balanţa apei, oportunităţi operaţionale de reducere a pierderilor, tehnologie şi software, indicatori de performanţă, sustenabilitate etc.

România va fi reprezentantă prin domnul prof. Alexandu Aldea care are două lucrări împreună cu domnul prof. Anton Anton şi cu domnul Jernigan Will.

Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul conferinței.

Foto: Bangalore Portal, wikimedia