Workshop Aquademica – Detectivii Apei Pierdute

A treia ediție a workshopului pe tematică pierderilor de apă, organizat de Fundația Aquademica și revista Detectivii Apei Pierdute, a avut loc în perioada 25-27 octombrie 2017, la București. Întâlnirea, găzduită de Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, a reunit specialiști din domeniul managementului pierderilor de apă, de la companiile de apă din țară, reprezentanți ai firmelor de echipamente și ai mediului universitar.

Discuțiile, ca și în anii precedenți, au fost deshise, pe subiecte de interes pentru participanți, care au avut astfel ocazia de a-și împărtăși din reușite, provocări și soluții întâlnite în practica de zi cu zi.
Invitatul special al evenimentului a fost David Pearson – expert internațional în managementul pierderilor de apă și membru al echipei de specialiști în pierderi de apă din cadrul Asociației Internaționale a Apei (IWAWater Loss Task Force). De la David Pearson, cei prezenți au avut o mulțime de lucruri interesante de aflat, iar schimbul de idei, întrebările și răspunsurile au curs… ca apa. David Pearson a povestit, printre altele, despre experiența sa de la începuturile carierei.

Botezul “focului” l-a primit în 1995-1996, când nord-vestul Angliei a fost lovit de cea mai grea secetă de până acum. “Singura șansă de a asigura alimentarea cu apă pentru 7 milioane de consumatori era să reducem semnificativ pierderile din rețele. Ceea ce am reușit. A fost o perioadă grea, cu multă muncă de teren, în care am descoperit iazuri cu tațe și zone mlăștinoase, alimentate de exfiltrații și pierderile din rețelele noastre” și-a amintit Pearson. Industria apei s-a schimbat după acest moment, chestiunea redcerii pierderilor devenind o obligație legală, prin fixarea unor ținte concrete de atins.
Expertul britanic le-a împărtășit participanților la workshop și din experiența sa actuală de lucru în comisii naționale și internaționale de management al pierderilor, prezentând câteva dintre bunele practici utilizate cu succes de companiile de apă.