Cu peste 2000 de participanţi confirmaţi, din 100 de ţări, înscrişi la sute de prezentări tehnice şi ştiinţifice, Congresul şi expoziţia pentru apă şi dezvoltare 2017 va scrie o nouă etapă, majoră, în găsirea de Soluții durabile pentru economiile emergente, fiindcă aceasta este tema aleasă de Organizaţia Internaţională a Apei (IWA) pentru congresul din Argentina.

Buenos Aires va reuni, între 13 şi 16 noiembrie, specialişti din domeniul apei, experţi, companii internaţionale, firme producătoare de echipamente pentru domeniul apei potabile, respectiv al canalizării, cu scopul declarat de atingere a Obiectivului 6 de Dezvoltare Durabilă din 2030, privind asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și a canalizării pentru toți, oriunde şi de oriunde din lume.

Organizatorii sunt convinşi că „va fi nevoie de un efort masiv din partea practicanților în domeniul apelor și al igienei, în special al celor din țările cu venituri mici și mijlocii, pentru că suntem dincolo de un model simplu de investiții extinse în infrastructură, provocările sunt numeroase și sunt legate în moduri adesea complexe”.

Congresul din Buenos Aires va atinge şi tematica progreselor întârziate, înregistrate în acest sector, care sunt îngreunate în mod semnificativ de lipsa globală de personal calificat corespunzător în rândul forței de muncă de pe piaţă.

IWA a publicat, în 2014, o analiză preliminară, efectuată în 15 țări, din care rezultă faptul că economiile emergente au depus eforturi mari, pentru a face față provocărilor, formării, stabilirii cadrelor de competență, dezvoltării organizaționale și implementării cadrelor instituționale. Va fi una dintre temele pe care al cincilea Congres pentru apă și dezvoltare o va dezbate şi analiza, cu maximă seriozitate.

IWA mai precizează că scopul principal al evenimentului din capitala Argentinei este acela de a cataliza schimbările de transformare și de a sprijini tranziția spre noi modalități de gestionare a resurselor de apă și de furnizare a serviciilor de apă. Congresul este explicit orientat spre soluții, bazat pe diagnosticul deja bine documentat al constrângerilor, provocărilor și problemelor din acest sector.