Casă cu grădină, curte sau gazon, toate sunt asociate, în mod firesc, cu forajele proprii de apă. O alternativă viabilă acolo unde nu există rețea publică de apă potabilă și una bună pentru bugetul casei acolo unde este nevoie, zilnic, de multă apă pentru spațiul verde, forajele de apă sunt opțiuni populare, în mediul urban și rural, fiind ușor de realizat și de întreținut.

Un foraj de apă, folosit ca o sursă alternativă pentru udatul grădinilor, este și una din recomandările Aquatim pentru consumatori, în special pentru cei din mediul rural. Compania timișeană de apă este preocupată de protejarea resurselor, pe termen lung. De aceea, Aquatim a recomandat clienților de la sate, în numeroase rânduri, să folosească cât mai puțin sau deloc apa potabilă pentru udatul grădinilor vara, când consumurile ridicate depășesc capacitățile surselor și sistemelor centralizate de alimentare cu apă din localitățile mici.

Avantajele folosirii apei de foraj pentru udatul grădinilor sunt evidente: o sumă mai mică pe factura de apă și suficientă presiune la robinet, în cazurile menționate anterior.

Dacă forajul este, însă, singura sursă de apă pe care vă bazați în gospodărie, este obligatorie testarea apei, pentru a vă asigura că este adecvată consumului. O apă dură, cu un conținut mare de săruri de calciu și magneziu, nu face rău oamenilor, dar scurtează viața aparatelor electrocasnice, prin depunerile de calcar pe suprafețele cu care vine în contact. Atenție și la apa cu conținut mare de fier, de altfel o caracteristică a surselor de apă de adâncime din Timișoara și zona învecinată. Aceasta trebuie testată, pentru că există limite admise ale concentrației fierului, peste care apa nu este recomandată consumului. Folosită pentru udat, pe termen lung, apa cu mult fier va produce depuneri ruginii, inestetice, pe vegetație, ziduri, alei etc. Pe de altă parte, prezența microorganismelor în apă, nedetectabillă cu ochiul liber sau la gust, poate produce îmbolnăviri grave.

Dezavantajele forajelor sunt practic riscuri asociate cu calitatea sursei de apă. Spre deosebire de apa de la robinet, o apă sigură, apa unui foraj nu poate fi tratată, dezinfectată și controlată eficient.

Laboratorul Aquatim de control al calității apei este unul acreditat pentru analize de apă potabilă și uzată și face, la cererea clienților, analize ale apei din foraje. Specialiștii laboratorului au câteva recomandări pentru cei care intenționează să își facă un foraj sau au deja unul.

Reguli de „fier” pentru siguranța apei

Forajul trebuie să fie la minim 50 de metri față de o fosă septică, activă sau inactivă, pentru a evita infiltrarea bacteriilor și compușilor toxici în apă, spune Gyongyke Tieregan, inginer chimist, salariată a laboratorului de calitate a apei. „Este o regulă foarte simplă, pe care, din păcate, mulți o trec cu vederea. Siguranța sursei de apă este compromisă de vecinătatea unei fose, fie ea și inactivă. Când alegeți locul unui foraj, acesta e primul lucru care trebuie verificat. Abia după ce ați stabilit zona de siguranță, alegeți locul forajului, în funcție de cum vă este convenabil, lângă casă, în grădină etc”.

În ce privește adâncimea, aceasta nu garantează neapărat calitatea apei. Specialiștii Aquatim spun că au analizat apă din surse puțin adânci, de câțiva metri, care a trecut cu brio toate testele și apă de mare adâncime, care s-a dovedit a fi nepotabilă.

Încă o recomandare utilă, dată de specialiștii Aquatim, este ca analizele apei să nu se facă imediat, ci după ce s-a pompat, câteva zile, din foraj. Pentru testarea apei din forajele proprii, trebuie să sunați în prealabil la laboratorul Aquatim, la numărul de telefon 0256 201 357, între orele 8-15, pentru programare și stabilirea detaliilor. Prelevarea se va face de către personalul Aquatim sau de către consumator, după caz. Costul analizelor diferă, în funcție de tipul de analize și metoda folosită. Lista detaliată a tarifelor se găsește pe site-ul companiei de apă.

A doua regulă de „fier” pe care trebuie să o respectați vizavi de foraje este ca niciodată să nu le conectați la instalațiile de apă interioare, legate la rețeaua publică. Acest lucru nu este permis, și mai mult, este periculos. Apa din foraje, cu o presiune mult mai mare decât cea de la rețea, poate ajunge în rețeaua publică de alimentare unde perturbă sensurile de curgere și alterează calitatea apei distribuită întregii localități!

„Apa din Timișoara este tratată și foarte bine controlată, începând din stația de tratare și până la robinet… De aceea, atunci când avem o reclamație și găsim mult fier în probele prelevate de apă potabilă, ne punem imediat problema unor foraje legate ilegal la rețea”, explică Gyongyke Tieregan. Prin conectarea forajelor la rețeaua interioară, consumatorii se expun ei înșiși unor riscuri și pun în pericol siguranța apei din rețeaua publică.

Foto: forajeputurileo.ro