Misiune Științescu îndeplinită la Aquapic! Trusele și materialele pentru experimente sunt pe rafturi, halatele pe umerașe iar activitățile au fost pregătite și puse la punct în detaliu.

Proiectul Fundației Aquademica Aventuri în… picături!, selectat câștigător în cadrul programului Științescu al Fundației Comunitare Timișoara, se apropie așadar de lansarea… „la apă”. Pentru activitățile experimentale, pregătite la mini-laborator în cadrul programului Științescu dăm undă verde odată cu începerea anului școlar. Înainte de aceasta, le-am testat îmrepună cu un grup de curajoși, sau mai bine zis, curioși, care a răspuns invitației echipei de proiect. Iată cum a decurs episodul „pilot” Științescu la Aquapic.

Episod pilot Științescu la Aquapic

Știința poate fi (și) distractivă, dar munca în laborator este ceva serios. Înainte de a pune mâna pe eprubete și spatule, de fapt înainte de orice altceva, copiii au îmbrăcat halatele de laborator și au fost repartizați la „departamentul” potrivit fiecăruia. Ce departamente avem pentru micii savanți și care e rostul lor rămâne (încă) o surpriză.

Din cele cinci activități demonstrative pregătite, am ales pentru început experimentele de miscibilitate a lichidelor, precipitare și separarea solid-lichid (filtrare și decantare). Cum introducerea în lumea experimentelor fizico-chimice  a fost făcută, am trecut la pasul doi: haideți să vedem cum e munca de laborator!

Și aceasta nu oricum, ci cât se poate de organizat, copiii având în față fișe de lucru, viu colorate și simpatice care explică pas cu pas, cu ilustrații și instrucțiuni pe înțelesul tuturor „ce, de ce și cum”, adică scopul experimentului și metoda de lucru. Fiecare participant a măsurat duritatea și conținutul de cloruri pentru o probă de apă de la robinet, parametri testați și în laboratoarele Aquatim. Micii chimiști au fost încântați, reacțiile având loc repede și spectaculos, cu schimbări de culoare.  Dincolo de implicarea în experiment, copiii au avut ocazia să învețe numeroase lucruri interesante „ascunse” în spatele banalei ape… chioare. Ce sunt electroliții și când ne provoacă amețeli, cum recunoaștem apa dură și cum contracarăm „atacurile” ei asupra bateriilor sanitare sau aparatelor electrocasnice sunt câteva din noutățile pe care copiii le-au aflat în minilaboratorul Aquapic, în cadrul unei lecții frumoase despre apă!

Programul Științescu este dedicat promovării științei și tehnologiei în rândul copiilor și adolescenților din județul Timiș, o linie în care proiectul Aquademica implementat grație acestei finanțări, se înscrie perfect. Copiii care vor vizita centrul Aquapic, de la vechea uzină de apă industrială a Timișoarei, vor avea ocazia, din toamna aceasta, să se împrietenească cu știința… pe viață!

Științescu, la Timișoara

Fondul Științescu a fost inițiat la sfârșitul anului 2014, cu sprijinul Romanian-American Foundation ca proiect pilot implementat de patru Fundații Comunitare: București, Cluj, Iași și Sibiu. Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel național, în prezent fiind implementat, prin fundațiile comunitare locale, în București, Sibiu, Iași, Cluj, Oradea, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiu Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului, Dâmbovița și Timișoara. Fondul Ştiinţescu finanţează în Timişoara anul acesta nouă proiecte, cu granturi în valoare de 103.653 lei, valoarea totală a acestora ridicându-se la peste 225.000 de lei. Proiectul Fundației Aquademica a obținut o finanțare de 12.500 de lei din Fondul Științescu, pentru extinderea activităților din mini-laboratorul Aquapic specifice grupei de vârstă 10-12 ani.