Odată internaționalizat domeniul schimburilor de experiență și dovedit în timp că este unul important, atractiv și de succes, s-a dat startul unui program pe schimbări climatice, numit Climate-Kic, ce reunește profesioniști din domeniul schimbărilor climatice cu organizații din întreaga regiune, de natură publică, privată, cercetare și non-profit din diverse sectoare ale schimbărilor climatice. Prin intermediul acestui program internațional, se oferă ocazia unică de colaborare în întreaga Europă, de împărtășire a expertizelor și bunelor practici, de extindere a rețelelor și de creare a noilor produse și servicii în domeniul schimbărilor climatice. Cei care devin parte a unui asemenea program se numesc pionieri. Ei realizează o deplasare de câteva săptămâni, regională sau internațională, pentru a lucra în grupuri pe probleme climatice reale și pentru a primi îndrumări și sprijin specializat în gândirea de tranziție și în inovația sistemului în domeniul adaptării la schimbările climatice și al atenuării schimbărilor climatice.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș este unic partener național al Programului Climate KIC – cel mai mare parteneriat public-privat de inovare din Europa concentrat asupra schimbărilor climatice, finanțat de EIT – Institutul European pentru Inovare și Tehnologie. Fundația Aquademica a răspuns invitației CCIAT în primăvara acestui an, înscriindu-se ca gazdă în programul „pionierilor Climate KIC”. Ca rezultat, biologul Jelka Crnobrnja-Isailović, din Serbia, a petrecut toamna aceasta câteva săptămâni în Timișoara, la Aquatim, alături de echipa de organizare a conferinței Managementul Schimbărilor Climatice. Iată în câteva cuvinte, în cele ce urmează, ce a motivat-o pe Jelka Crnobrnja-Isailović, cadru didactic universitar și cercetător să facă această alegere și ce a însemnat pentru ea practică de pionier profesionist la compania timișeană de apă.

Biologul Jelka Crnobrnja-Isailović, din Serbia, a optat pentru Aquatim, renunțând la provocarea majoră, numită Parcul Național Retezat, pentru că, așa cum ne povestește „e o companie mare de apă, una de succes, extrem de importantă în ecuația generală a domeniului schimbărilor climatice”. Pionier în premieră, în cadrul programului european, Jelka este încântată de Timișoara și de noi, de oamenii pe care i-a cunoscut în Aquatim, de nivelul profesional și infrastructura generală – a vizitat numeroase puncte de lucru și Centrul Aquapic – de (așa cum a insistat să precizeze) educația combinată cu știința, duo care generează, fără doar și poate, progres.

„În lumea contemporană, tot ceea ce este legat de oraș, de la idee și până la rezultat, presupune educație. Companiile au o muncă importantă și serioasă în acest sens, dar și cetățenii. Să nu uităm faptul că fiecare om, de la naștere, trebuie să tot învețe și reînvețe, educația este una continuă. Voi faceți lucrul acesta foarte bine, prin proiectele pe care le aveți, mai trebuie ca și cei care gestionează banii pentru Educație să înțeleagă acest aspect cheie. E important să educi oamenii, de la copii până la adulți, am vizitat Centrul Aquapic și sunt impresionată! Consider că Aquatim este înaintea vremurilor!”, spune Jelka noastră deșteaptă. Căci e. Foarte!

Cu un CV de invidiat, cu studii în Serbia și în străinătate, stagii serioase de pregătire/predare, doctorat în evoluția biologică, specializări în genetică, morfometrie, bio-geografie, filozofia animală comparativă, specii, ecologie și lista poate, admirativ, continua, profesorul Universităților Niș și Belgrad este de-o modestie extraordinară și de-o inteligență pe măsură.

„Schimbările climatice sunt o provocare pentru noi, toți. Ca biolog, vă pot spune că am observat, după ani de studiu și statistici, că numeroase populații de specii marine au mari probleme: mor sau se împuținează. Cauzele sunt numeroase și greu identificabile câteodată, însă nu renunțăm. Consider că toate profesiile trebuie să se unească pentru a lupta împotriva acestor provocări climatice majore. Modelul Aquatim este cel fericit: colaborări cu ministere, universități, biologi, ecologiști, chimiști, cercetători, asta se întâmplă și la nivel european, internațional. Opinia mea este că, în problema schimbărilor climatice, matematica, fizica, chimia și biologia nu sunt, în prezent, folosite cum trebuie și aici merită să insistăm!“, mai spune Jelka Crnobrnja-Isailović.

Pionierul nostru insistă, în același context al educației și dezvoltării profesionale, pe apăsarea pedalei în ceea ce înseamnă promovare inteligentă a conceptului de schimbări climatice, prin filme sau spoturi, dar, în egală măsură, pe profesionalizare prin programe europene, gen Erasmus sau CE+, pe schimburi utile de experiență între studenți și profesori, pe relații externe viabile, pe dezvoltare și inovare, dar mai ales pe idei și forțe comune. Schimbările climatice se abordează inteligent și împreună!

Cât despre experiența timișoreano-aquatimistă, Jelka a decretat că avem un oraș-giuvaer și o firmă de top.

De mică a crezut în povești, deși destinul a împins-o elegant și în zone inexplicabile, cu ajutor venit de altundeva decât dinspre zâne…deci s-a convins că “e ceva dumnezeiesc în viața asta!”. Jelka știe că trăim într-o lume crudă, dar vede totul într-o lumină pozitivă, nu se lasă dezamăgită, rămâne o persoană deschisă, empatică și înțeleaptă. Iubește, în egală măsură, muzica clasică și jazzul, iar piesa ei favorită este, cum altfel?,  “Last train home” – Pat Metheny. Globe-trotterul nostru ne-a asigurat că va rămâne cu nostalgia acestei experiențe, pentru scurt timp însă, pentru că va reveni la Timișoara, cu siguranță.

„Rămân și cu certitudinea că Aquatim simte foarte bine contemporanul și viitorul, este extrem de bine orientat în piață, face performanță și educație! Vă mulțumesc pentru această experiență, a fost una extraordinară!“, a conchis Jelka Crnobrnja-Isailović.