Mediul înconjurător este într-o continuă schimbare, se știe, dar împreună cu el evoluează și problemele legate de acesta. Dezastrele naturale, încălzirea sau răcirea neobișnuită a vremii într-o anumită perioadă, evoluția nefirească a anotimpurilor, toate acestea la un loc trebuie să ne facă să conștientizăm faptul că planeta noastră se confruntă cu probleme pentru care în mare parte suntem răspunzători.

Pământul se află în pragul unei crize ecologice fără precedent, căci problemele de mediu ne fac vulnerabili în fața tragediilor și dezastrelor. Trebuie să fim precauți și să rezolvăm fiecare situație cu mare atenție și prudență.

Cele mai importante 15 probleme legate de mediul înconjurător cu care se confruntă omenirea sunt următoarele: poluarea, încălzirea globală, suprapopularea, dispariția resurselor naturale, aruncarea gunoaielor, schimbările climatice, pierderea biodiversității, defrișările necontrolate, acidificarea oceanelor, distrugerea stratului de ozon, ploile acide, poluarea apelor, extinderea orașelor, epidemiile, ingineria genetică.

Aerul, apa și solul necesită milioane de ani pentru a se reface. Industria și gazele de eșapament produse de vehicule sunt poluatorii cei mai mari. Toxinele din metalele grele, nitrați și plastic îi urmează îndeaproape. Apele sunt poluate din cauza deversărilor de petrol, ploilor acide și apelor uzate provenite de la marile orașe, aerul e „otrăvit” de gaze toxice eliberate de fabrici și de arderea combustibililor fosili, iar solul de deșeurile industriale care îl privează de nutrienții esențiali.

Apa potabilă curată a devenit un bun de consum rar. Apa devine o problemă economică și politică, pe măsură ce populația umană luptă pentru această resursă prețioasă. O opțiune ar fi desalinizarea apei din mări și oceane. Dezvoltarea industrială a dus la încărcarea apelor cu poluanți toxici care reprezintă o amenințare majoră la adresa sănătății oamenilor. Apa murdară reprezintă un risc uriaș pentru omenire și amenință calitatea vieții și sănătatea publică. Apele uzate urbane conțin toxine, substanțe chimice și organisme purtătoare de boli.

Încălzirea globală duce la creșterea temperaturii din oceane și de la suprafața pământului, producând topirea calotelor glaciare, creșterea nivelului mărilor și oceanelor, precum și la precipitații anormale, ninsori excesive sau deșertificare.

Populația planetei a ajuns la cifre enorme, greu de suportat de către planetă, ceea ce duce la reducerea resurselor de apă, combustibil și hrană. Explozia populației în țările în curs de dezvoltare și în cele nedezvoltate pune o presiune imensă pe resursele și așa reduse, iar agricultura intensivă determină folosirea fertilizatorilor chimici, a pesticidelor și insecticidelor. Poluanții provoacă boli respiratorii precum astm și probleme cardio-vasculare. Temperaturile ridicate încurajează răspândirea bolilor infecțioase ca febra Dengue. Aceasta este transmisă de țânțarii din specia Aedes aegypti și, deși inițial era răspândită în regiunile tropicale și subtropicale, din cauza turismului și a schimbărilor climatice, ea a apărut în ultimii ani în Europa, făcând victime în special în rândul copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu imunitate scăzută.

În ultimii ani, oamenii au început să depună eforturi pentru a trece la folosirea resurselor „curate” de energie (solară, eoliană, biogaz). Costul instalării și întreținerii infrastructurii este însă destul de ridicat deocamdată, făcând aceste variante accesibile doar pentru o mică parte a populației.

Este nevoie de schimbări în viețile noastre, ale tuturor, pentru a îmbunătăți situația și pentru a lăsa o lume mai curată generațiilor viitoare. Deși tuturor ne este greu să ne schimbăm rutina, să nu uităm că o schimbare oricât de mică făcută de mulți oameni poate avea efecte majore. Dacă însă vom continua să alunecăm pe această pantă a auto-distrugerii, nu va mai exista un viitor pe care să-l contemplăm. Să conștientizăm așadar că fiecare dintre noi își poate influența familia și cunoscuții pentru a contribui la crearea unui mediu mai curat pentru viitor.