Rio de Janeiro dar şi alte metropole braziliene sunt în linie dreaptă cu pregătirile pentru Jocurile Olimpice din vară. Recent, preşedintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice, Carlos Arthur Nuzman, care este totodată şi şeful olimpismului brazilian, anunţa cu mândrie că 80% dintre proiectele olimpice ale metropolei braziliene au fost încheiate, procent mai mare decât în cazul altor gazde ale competiţiei. Fostul fotbalist Romário a declarat, la rându-i, că totul decurge conform graficului stabilit, Olimpiada urmând să fluiere startul ca la carte, cu stadioane moderne şi infrastructură de ultimă generaţie.

Impedimentul major care a dat, tot timpul, târcoale organizatorilor a venit dinspre…apă. Poluarea ridicată a apelor din Brazilia este, din nefericire, ceva la ordinea zilei pentru că resturile menajere nu sunt filtrate, astfel că râurile care alimentează satul olimpic spre exemplu sunt infestate! Drept urmare, sportivii ajunşi în Rio de Janeiro, dar nu numai, vor avea şanse minime să nu intre în contact cu bacteriile periculoase, prezente în ape. În unele teste, nivelul de infectare a apelor a ieşit mai mare cu 1,7 milioane de ori decât ceea ce ar fi considerat ceva „îngrijorător” pe o plajă din California…

O documentare jurnalistică recentă a concluzionat că sportivii prezenţi la Jocurile Olimpice sunt în pericol major dacă nu se intervine rapid şi concret. Analiza apelor, comandată de Associated Press, arată că există un nivel extrem de mare de viruşi şi bacterii în zonele olimpice şi paralimpice, ca urmare a mizeriei provenite de la resturile oamenilor. Aceste rezultate i-au alarmat pe experţii internaţionali, care au luat poziţie în faţa autorităţilor braziliene. Acestea din urmă au dat asigurări că, până în vară, pericolul va fi îndepărtat. Provocarea constituie, de fapt, testul suprem pe care Brazilia nu are voie să-l pice. Altfel, consecinţele vor fi dezastruoase şi ar fi păcat pentru simbolistica şi importanţa Jocurile Olimpice!