Centrul Experimental pentru copii Aquapic, proiect de succes al companiei noastre, se poate mândri cu o experiență extraordinară, de data aceasta de iarnă, la care au luat parte numeroși timișoreni, iubitori de inedit!

În vinerea Sfântului Andrei, am deschis larg porțile, într-o poveste științifică extraordinară, noi: planeta Aquapic, ei: liceeni deștepți și inventivi, creatori de super rovere, astfel că, pentru o zi, am fost într-un frumos cerc al prieteniei, am învățat împreună primii pași într-ale roboticii, am experimentat senzații de film al viitorului care, ASTFEL SCRIS, sună și arată foarte bine!

Agenția Spațială Română (ROSA) și ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, alături de reprezentanții locali din Universitatea de Vest din Timișoara, Banat IT și Centrul Educațional Aquapic, au organizat, pe “planeta noastră”, cea de-a treia ediție a competiției de rovere Exo-RO. Marea finală a competiției naționale de rovere Exo-RO, Timișoara, a reunit zece echipe de tinere și tineri pasionați de robotică din toată țara. Misiunile importante, în cadrul scenariului de explorare a unei planete necunoscute propus de organizatori, au fost urmărite cu interes de vizitatori: cu ajutorul unor rovere (vehicule) teleghidate, de mici dimensiuni, proiectate și construite chiar de ei, au testat solul nou descoperit al planetei Aquapic și au stabilit dacă mediul explorat poate susține viața.

Competiția națională de rovere Exo-RO se află la cea de-a treia ediție. Scenariul și locația sunt schimbate în fiecare an, iar elevii trebuie să răspundă unor noi provocări. Prima ediție a avut loc în cadrul peisajului selenar al Vulcanilor Noroioși din județul Buzău, iar ediția următoare s-a desfășurat în subteran, la Salina Târgu Ocna din județul Bacău.

Anul acesta, bazinul de decantare al fostei uzine de apă din Timișoara, cu apă de mică adâncime, a devenit, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a „planetei” Aquapic.

Exo-RO a avut loc pentru prima oară în Timișoara. Cei peste 40 de elevi de liceu, calificați în concurs au îndeplinit cu succes câteva misiuni ce simulează un scenariu de explorare planetară. S-au concentrat și reușit să demonstreze capacitatea de a controla de la distanță roverele, vehiculele-roboți construite de ei, prin parcurgerea traseului stabilit de organizatori. Probele de concurs s-au desfășurat în fostul bazin de decantare al uzinei de apă. Nivelul apei în zona de concurs a fost între 5 și 10 cm, iar roverele, cu dimensiuni limitate (masa maximă 2,5 kg, dimensiuni lineare 40x30x20 cm).

În cadrul evenimentului, concurenții, împreună cu echipa ROSA/ESERO, au prezentat roboții, manevrarea și construirea lor, iar echipa Aquapic i-a antrenat pe cei mici, prin joc, în explorarea și cunoașterea fostei Uzine de Apă Industrială.

Echipele participante la competiția de pe planeta Aquapic:

  • HarRover, Coder Dojo Startup Hub Timișoara
  • CodeWarriors, Colegiul Național „Tudor Vianu” București
  • Andromeda, Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca
  • RoboAqua, CoderDojo Oradea
  • Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia
  • HABIS, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța
  • Helios, Liceul De Artă „Sabin Drăgoi” Arad
  • DAVOS, Colegiul tehnic „Emanuil Ungureanu” Timișoara
  • ProBotics, Colegiul Național ,,Moise Nicoară” Arad
  • Bugi, Liceul Tehnologic „Valeriu Branişte” Lugoj
  • Heron, Colegiul Național de Informatică ”Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea

Centrul experimental pentru copii Aquapic a fost realizat în anul 2017 de Aquatim, Fundația Aquademica și Asociația Urban Survey, cu sprijinul ING Bank România, numărându-se printre proiectele câștigătoare ale competiției Urbaniada. Aquapic promovează educația informală, prin joc și experiment, și este destinat grupurilor de elevi, însoțiți de cadre didactice.

Obiectivele Exo-RO sunt de a stimula interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale. Educația tinerei generații reprezintă o preocupare importantă atât a Agenției Spațiale Române (ROSA) cât și a Agenției Spațiale Europene (ESA), acestea colaborând și în cadrul proiectului ESERO care folosește spațiul cosmic ca poartă de intrare pentru materiile STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), trezind tinerilor interesul pentru cariere în aceste domenii.

Explorarea planetei Aquapic a fost, deopotrivă, o provocare pentru elevii deștepți, creatori de roboți profesioniști, cât și pentru vizitatorii mici și mari care au ales ziua Sfântului Andrei drept una de învățare printr-o joacă…foarte serioasă!