Cei șapte fantastici le-am spus eu. Ei mi-au spus doamna Știință, așa că, înțelegeți, nu mă puteam lăsa mai prejos. Alex, Ioana, Maya, Mălina, Mickey, Ronan și Sebi sunt numele celor șapte copii fantastici, participanți la Noi ȘTE@M!, tabăra urbană urbană despre știință și cu știință, ce ne-au vizitat la Aquapic zilele trecute.

Noi Ște@M! a încheiat seria evenimentelor lunii august la Aquapic, o lună în care centrul a primit mai multe grupuri de copii, participanți la școli de vară, adepți ai unei vacanțe active, ce îmbină învățarea de lucruri noi cu activitățile recreative.

Se spune că cei din urmă vor fi cei dintâi. Zicala s-a potrivit de minune pentru fantasticii pe care i-am îndrăgit instantaneu. Au venit cu zâmbete largi, minți deschise și dornici să învețe, să comunice, să  colaboreze. Fie că au învățat despre pompe și turbine la jocurile cu apă sau au lucrat în laborator cu truse profesionale de analiza apei, au făcut totul împreună, în echipe sau perechi, stabilite firesc si ad-hoc. Au schimbat idei, și-au „vândut” câte un pont și s-au bucurat autentic, împreună, de fiecare „minune” descoperită. Pentru că știința este magică, nu-i așa, mai ales când o abordăm prin joc și experiment.

Întâlnirea Aquapic – Noi ȘTE@M! a avut loc în cadrul programului Științescu Timișoara ediția 2019, program în care Aquapic este înscris ca partener.  Proiect scris si dezvoltat de un grup de inițiativă compus din Mihaela Tilincă, Laura Coroama Dorneanu și Raluca Selejan, tabăra urbana Noi ȘTE@M își propune să arate copiilor că atât știința, cât și literatura sunt doua fațete ale culturii, care nu ar trebui despărțite. „Împreună cu 20 de copii care au terminat clasa a VI-a citim, povestim, facem experimente și învățăm să citim, să scriem și să vorbim ca „oamenii de știință” și mai ales ne convingem că inovarea și progresul implică atât imaginație, cât și logică, că Știința și Literatura au același scop comun – cunoașterea universului și dezvoltarea umană”, spun organizatorii taberei urbane.

Tabăra s-a desfășurat pe durata a cinci zile, din care trei zile la librăria La Două Bufnițe pentru întâlnirea cu literatura și deprinderea alfabetismului disciplinar, o zi la Aquapic și una la Experimentarium-ul Facultății de Hidtrotehnică. „Vrem să facem copiii să se atașeze de știință și disciplinele știintifice, în cazul nostru fizica și chimia, în așa fel încât la școală să fie motivați să le parcurgă cu drag și, nu în ultimul rând, să îi antrenăm pentru alfabetismul specific disciplinelor științifice, cum să gândească, observe, citească, scrie și prezinte subiectele științifice”, a declarat Mihaela Tilincă, unul din inițiatorii proiectului.

Foarte probabil că cei șapte fantastici de la Noi Ște@M! vor privi cu alți ochi știința, după astfel de întâlniri, poate chiar o vor îndrăgi. Noi știm sigur că ne vom mai întâlni cu ei, dacă nu pentru altceva, măcar să le arătăm cum am pus în practică câteva din ideile lor (absolut originale!) de amenajare a uzinei vechi de apă industrială.

Ceea ce s-a și întâmplat, în minilaboratorul Aquapic, unde participanții și-au luat în serios rolul de oameni de știință, în cele mai mici detalii, începând cu purtarea halatului, organizarea mesei de lucru, și continuând cu documentarea pe tematica abordată experimental, repetarea experimentelor și interpretarea rezultatelor.

Alăturarea dintre Aquapic și Noi ȘTE@M! a fost, nu în ultimul rând, un fericit prilej de întâlnire, pe „aceleași coordonate”, între oameni din domenii diferite, de la organizații diferite, dar care investesc idei, timp și pasiune în educarea tinerilor. Ambele echipe au rămas, la finalul întâlnirii, cu convingerea că acest proiect este doar începutul unei frumoase prietenii.