Alexandru George Popescu, director general APA SERVICE S.A. GIURGIU: ”Sunt un înverșunat adept al demonstrării calității umane prin fapte”

 

Optimist incurabil, militant asumat întru atingerea perfecțiunii în ceea ce privește obiectivitatea, rațional, ambițios, perfecționist, generos, omenos, cu bunul simț la el, nativ, genetic, privilegiat/ norocos – familial vorbind – pentru că are în preajmă cea mai solidă echipă pe care și-o poate dori cineva, alias deține cei mai puternici stâlpi pe care se sprijină, dintotdeauna, omul: CASA! Soție, copil, părinți, într-un “Împreună” indestructibil. El aduce cu sine (a dovedit-o o istorie întreagă), ÎNTOTDEAUNA, râvnitul/ țintitul/ programatul “Împreună” profesional, ce-a scris și va tot scrie povești de succes cu oameni pe măsură.

Deține onoranta diplomă a Academiei de Studii Economice București – Facultatea de Management, dar și o impresionantă experiență în companii, instituții reper ale României, toate într-un CV temporal admirabil pentru un… tânăr de patruzeci și puțin (sic!) de ani. N-a fugit vreodată de marile provocări, s-a intersectat perpetuu cu majore realizări. O spun cei care-i cunosc istețimea, o confirmă “cifrele” adunate în toate “stațiile” organizaționale parcurse. Și-apoi depășite. Chiar autodepășite.

Este Om al Apei, cu o “curgere” bună, sigură și sănătoasă. Are determinarea excelenței și excelența determinării.

Cum sună opinia-i fermă?: “Nu consider că trăim niște vremuri grele ci doar niște vremuri pe care noi înșine, din lipsa de acțiune și decizie, ni le-am prospectat așa cum sunt. Bune, rele sunt practic ceea ce merităm! Vrem mai mult? Ne implicăm și muncim mai mult!”.

Cu cine am avut ONOAREA să conversez?

Cu directorul general al APA SERVICE S.A. GIURGIU, Alexandru George Popescu

Mă simt privilegiată!

 

 

Giurgiu egal București?

În niciun caz, din punctul meu de vedere. Sunt orașe ale extremelor! București se află în raport de superioritate când punem în discuție latura economică, resursa umană, oportunitățile de dezvoltare și multe altele, dar după mine și orașele mici au avantajele lor și referindu-ma la Giurgiu, pot evidenția o viață mai puțin tumultoasă, o zona de siguranță mai mare și în general o zonă unde stresul zilnic se situează la cote mult mai rezonabile decât în marile metropole.

Vă simțiți giurgiuvean  sau bucureștean?

Spre deosebire de majoritatea colegilor de generație care au părăsit orașul, pentru mine a devenit o provocare să rămân în oraș , sa performez aici și să-mi pun în slujba dezvoltării orașului / județului toată energia și priceperea, tocmai pentru a oferi încă o șansă acestui județ, să nu-și mai înstrăineze forța de muncă și de ce nu  , să devină atractie pentru alte zone adiacente.

A fost un avantaj să vă nașteți acolo? Ce are special județul Giurgiu?

Pentru judetul Giurgiu, avantajul poziționării în apropierea Bucureștiului se transformă într-un dezavantaj economic și demografic, pe termen scurt. Spun pe termen scurt pentru că va veni un moment când Bucureștiul și județul Ilfov vor ajunge la o saturație a dezvoltării și se vor orienta către zonele vecine , iar aici noi trebuie să fim pregătiți și ” atractivi”.

Ați absolvit Academia de Studii Economice. De ce ați ales ASE? Vine din familie, dinspre prieteni, ați avut propria viziune… economică asupra vieții, de atunci?

Era la modă 😊.  Când am dat la facultate, am ales trei specializări în cadrul ASE-ului și Energetica în cadrul Politehnicii. Am fost admis la toate patru și am ales ASE , Facultatea de Management , pe premisa că e o facultate mai ușoară decât Politehnica și îmi va facilita acumularea de experiență în câmpul muncii, fiindu-mi mai ușor aici să fiu și angajat și să-mi pot finaliza și studiile în paralel. Nu cred că am făcut cea mai bună alegere, având o construcție și o gândire preponderent tehnice, dar până la urmă poate că au fost un plus pentru ceea ce avea să urmeze și mă refer aici la pozițiile de decizie unde aspectul economic trebuie să se coreleze cat mai eficient cu acțiunile tehnice!

Ce v-a învățat… cel mai cel acest titan academic al României? A fost o studenție interesantă?

Mare lucru nu pot să spun că am învățat și nu blamez instituția ci interesul și atracția mea față de domeniu. Dar pot să spun că mediul foarte concurențial, calitatea studenților (pentru că ASE-ul în vremea aceea era foarte căutat, se intra extrem de greu ,dar se promova apoi oarecum lejer) a fost generator de progres pentru mine ca individ. În timpul facultății am lucrat așa cum îmi propusesem inițial și a fost o experiență neplăcută ,în sensul că entuziasmul și eforturile în mediul respectiv nu se regăseau într-o apreciere din partea angajatorului, pentru că, tânăr fiind, era lucrul după care tânjeam atunci cel mai mult – recunoașterea profesională și confirmare a valorilor proprii.

Se pare că era strict o problemă a organizației respective (analizând ulterior migrația forței de muncă la unitatea în cauză), dar care cert mi-a oferit o direcție în ceea ce avea să însemne evoluția mea profesională de după anii de studiu – să lucrez pentru mine și să fiu propriul meu “stăpân”.

Ați ocupat o serie de demnități importante în instituții pe măsură. V-a slujit exercițiul pentru ceea ce faceți în prezent?

Așa s-a și întâmplat ,ulterior dezvoltând o afacere în domeniul construcțiilor civile, perioadă și activitate care consider că m-au definit ca structură, abilități și mi-au oferit cea mai vastă experiență cu beneficii materiale menite să-mi asigure un confort suficient mie și familiei mele.

A venit apoi o vreme în care s-a dezvoltat în mine din ce în ce mai mult nevoia de recunoaștere socială. Considerând că am atuurile necesare provocării, am făcut pasul în această direcție. Au urmat poziții în societati de stat din domeniul transporturilor, sănătății, energiei, care toate și-au adus aportul la bagajul de cunoștințe și experiență, dar definitorie și covârșitoare a fost experiența mediului privat.

Peștele din zodiac și-a găsit, în sfârșit, albia perfectă? Cum e la APA SERVICE GIURGIU?

Din păcate, fiind o persoană căreia îi plac datele exacte, matematica, lucrurile concrete, nu intră în preocupările mele și aria de interes a zodiilor, dar pot să afirm că “albia” e ceea ce mi-am dorit: o provocare majoră căreia știu și doresc să-i fac față!

La Apa Service este o provocare continuă, o activitate zilnic imprevizibilă  , fapt datorat unei vaste game de inadvertente:

-rețele vechi, îmbătrânite, echipamente și dotări precare, toate provenind dintr-o necorelare a dezvoltării în pas sincron cu societatea și nevoile ei ,în condițiile în care aceste rețele și sisteme trebuie chiar să preceadă o dezvoltare ulterioară! Sunt primul pas în cadrul unei scheme de dezvoltare. Mentenanța și inlocuirile nici ele, din păcate, nu țin pasul cu evoluția legislativă, cu dezvoltarea infrastructurii de drumuri și multe alte aspecte pe care dacă le-as dezvolta aici probabil ne-ar trebui săptămâni de discuții doar ca să le inventariem.

Cât de provocator este, pentru un economist, să managerieze apa… inteligent economic? Cât de riscant?

În ceea ce privește provocarea pentru un economist în a manageria apa, elementele majore care reprezintă cu adevărat o provocare sunt munca și selecția / formarea / atragerea resursei umane! E adevărat ,și cadrul legislativ care ne guvernează activitatea, de multe ori reprezintă o piedică în calea dezvoltării și eficientizării activității, dar întotdeauna reușim să găsim soluții, cu cheltuială de timp și resurse ce ar putea fi evitată. În general, nu cred că își dorește nimeni o asumare a riscului. Totuși, riscul asumat din punctul meu de vedere, cât timp are în spate o fundamentare solidă, obiectivă și o analiză profundă a consecințelor ,este benefic pentru dezvoltare și progres în orice domeniu, dar repet, doar în condițiile de mai sus și atunci când situația impune o decizie cu grad de risc.

Ce proiecte mari gestionează compania pe care o conduceți? Cum vă raportați la fondurile europene, au fost salvatoare pentru APA SERVICE GIURGIU?

Proiectul din exercițiul P.O.I.M., un proiect de investiții în întreg judetul Giurgiu, cu o valoare de 280 milioane de euro, nu a putut fi demarat pe această axă și a rămas de implementat în noua axă PDD, din păcate cu alte provocări, modificări legislative lipsă de fonduri, etapizare ș.a.m.d. Cauzele care au dus la “pierderea trenului” în POIM au fost multiple și cu diverși factori : politici, administrativi, probabil și executivi, dar nu vreau să intru într-o analiză sau să-mi expun concluziile asupra unei perioade în care nu am gestionat societatea.

Deși am prins ultimii doi ani ai exercițiului financiar P.O.I.M. ,nu am reușit încadrarea în acest proiect, fiind direcționați către PDD. Ceea ce am putut face a constat în aducerea la maturitate a proiectului, în momentul de față fiind 99 % eligibili pentru semnarea contractului de finanțare cu M.I.P.E. Concomitent cu aceste eforturi, au fost lansate deja cu clauză suspensivă, contracte de lucrări .tocmai pentru a grăbi și câștiga timp valoros, epuizat de multe ori de aceste proceduri de licitații lungi și anevoioase.

Exercițiul financiar P.O.S., anterior P.O.I.M., a fost cu siguranță unul salvator pentru societate, iar oamenii care au gestionat atunci acest program au înțeles importanța lui și au acționat în consecință : administrativ, politic și din cadrul societății – care la momentul respectiv era într-o situație extrem de complicata . Totuși s-au descurcat și au dus la bun sfârșit acest proiect, fiind printre premianții P.O.S.-ului, fapt ce pentru U.E. si M.I.P.E. au creat premisele unui proiect implementat cu succes și în P.O.I.M…. doar că lucrurile nu au mai stat așa. Toată munca eficientă și progresul au ajuns, după 10 ani, într-un punct dramatic: nevoia unei investiții majore, greu recuperabile. Dar, șansa încă există.

APA SERVICE beneficiaza dupa parerea mea si de anumite atuuri si evidentiez aici faptul că este o societate mică ,iar posibilitățile de gestionare eficientă sunt oarecum mai facile si investițiile mai mici , comparativ cu alți operatori mari și de ce nu , cu o perspectivă optimistă de dezvoltare în viitor.

Care este cea mai grea sincopă a prezentului, în accepțiunea unei companii de apă și canalizare?

Cea mai grea sincopă din punctul meu de vedere este percepția mediului politic asupra operatorilor de apă / canal și faptul că suntem o industrie cu mai multe moașe (M.I.P.E., Ministerul Mediului, A.N.R.S.C., A.D.I., U.A.T.-rile acționare ș.a.m.d.), așadar, conform proverbului arhicunoscut, ”riscăm să rămânem cu buricul netăiat”.

Apa Service subscrie cauzei de mai sus la care se adaugă gradul de dezvoltare economică precară a județului, lipsa forței de muncă înalt calificată sau necalificată și multe altele, dar cele de mai sus fiind majore ca impact.

Sunteți fan AI sau mergeți pe mâna omului?

Fan al AI-ului în “mâna omului” doar în simbioză, niciodată separat!

Cât e omul, cât e echipa? Cât e liderul, cât e încrederea?

Omul este cel care trebuie să-și facă echipă, ulterior se identifică cu aceasta, pentru că, întotdeauna, culegi ce ai semănat. Din păcate, procesul de selecție este cel mai greu în cazul Apa Service din cauza celor expuse anterior referitor la forța de muncă.

Sunt genul de om care acordă încredere totală și o retrage la proba contrarie, dar de obicei mai dă o șansă.

În accepțiunea mea, încrederea și calitatea de a fi demn de încredere se seamănă în cei șapte ani de-acasă!

De… ambiție, sunteți prefecționist? Vă criticați colegii dacă fac erori? Vă autoevaluați perpetuu?

Tind într-acolo și îmi doresc să iasă cat mai bine , dar sunt conștient că nu întotdeauna putem reuși, fiind benefic sa  conștientizăm asta , pentru ca dezamăgirea să aibă un impact cât mai redus.

Încerc, diplomatic și constructiv, să atrag atenția asupra erorilor!

N-aș putea spune perpetuum, dar o fac ori de câte ori ceva nu merge așa cum mi-am propus.

Spiritul practic este suficient în acest domeniu, cu preponderență tehnic, sau mai e nevoie de ceva?

E nevoie de un cumul de calități: tehnice, economice, practice sociale, inovative, politice, administrative ş.a.m.d., cu cât mai multe cu atât mai bine.

Cum luptați cu criza de specialiști de pe piața de profil?

Extrem de greu și încercăm măcar să conservăm ceea ce avem și să-i motivăm să rămână în societate, atât pentru activitățile curente cât și pentru modelarea tinerelor generații!

De ce fug studenții de Hidrotehnică?

Din cauze multiple: educația de acasă, dezinformarea din societate și lipsa promovării suficiente a atractivității sectorului.

Vă place locul ocupat, în prezent, de către „Oamenii Apei?” Cum l-ați defini: meritat sau demn de o treaptă mai înaltă?

E o poziție nemeritată în raport cu “importanța” sectorului, dar o cauză aici o reprezentăm și noi. Nu facem întotdeauna suficient, nu manifestăm perpetuu o politică de respect privitoare la îndatoririle față de clienți. Până la urmă, în domeniul privat este o zicală universal valabilă și pentru sectorul nostru “clientul nostru ,stăpânul nostru”, asta pentru o impresie pozitivă din partea clienților, lucru ce ar induce o presiune firească si către autoritățile responsabile de domeniu să acorde aceeași importanță cuvenită sectorului.

Cât de strânsă trebuie să fie relația dintre „Oamenii Apei” și autorități, pentru ca apa să curgă lin în curțile clienților, pentru ca aceștia să poată spune, cu mâna pe inimă, ”Da, suntem mulțumiți!”

Foarte strânsă, în contextul legislativ actual din domeniu!

Cum o definiți pe-a dumneavoastră în raport cu oficialii Giurgiului/ României?

Relația mea, din fericire, a fost una constructivă și de suport ,care mi-a facilitat progresul și rezolvarea multor probleme, dar este loc oricând de mai bine și aici mă refer la carențele financiare ale acestor institutii ce limitează sprijinul pe care îl pot acorda.

Vă regăsiți în litera și spiritul Asociației Române a Apei? Are ARA suficientă forță să mute munții?

Cu siguranță mă regăsesc, forța există, dar munții se pot muta doar cu voință politică. Din păcate, lipsa unei continuități în zona politică generează cu greu beneficii pentru sectorul de apă. Poate vom avea șansa ca, din cadrul acestui sector, cineva cu expertiză în domeniu să ajungă în zona de vârf a politicii , deci , să poată rezolva multe dintre problemele sectorului.

Provocarea zero pentru ARA?

Provocarea zero pentru A.R.A., in opinia mea, este încadrarea acestui sector în domeniul sectoarelor strategice de importanță majoră.

Mesajul zero al APA SERVICE GIURGIU?

Semnarea contractului de finanțare in cadrul P.D.D. și finalizarea acestuia – o veritabilă provocare pentru echipa Apa Service, autoritățile județului și pentru Guvernul României.

Este cel mai mare proiect de apă și canalizare din județul Giurgiu- inceput in Programul Operațional Infrastrutură Mare ( POIM),continuat in Programul de Dezvoltare Durabila(P.D.D)  , implementat de Apa Service, potrivit căruia  se va realiza o aducțiune de cca 100 km si numeroase sisteme conexe , ce vor acoperi intreg judetul  și care vor duce apă de calitate în locuri de neajuns până în prezent, pentru oamenii care ne așteaptă cu nerăbdare!

Mulțumesc frumos!

Crenguța Radosav, specialist Comunicare Aquatim SA