Mulţi dintre iubitorii iernii vin, în lupta cu „opozanţii” lor – solarii! – cu argumente fel şi fel, pornind de la nelipsita magie a zăpezii şi terminând cu nevoia acută a celor patru cicluri de timpuri şi anotimpuri.

Până la urmă, „disputa” o tranşează tot natura, deciziile ei fiind imperative.

Una dintre veritabilele minuni ale iernii este, fără doar şi poate, sculptura în gheaţă. Ea are chiar şi un istoric bine documentat, datând din secolul XVIII, în îndepărtata Rusie. Artiştii vremii făceau, de atunci, diferite obiecte, palate de gheaţă, construcţii monumentale, opere de artă veritabile! Au apărut festivalurile şi concursurile în gheaţă şi zăpadă, în lumea întreagă, cu sute de adepţi, care au intrat în tradiţie.

Studenţii din Sapporo, Japonia, au continuat seria sculpturilor impresionante în gheaţă, într-un festival de marcă, desfăşurat în 1950. De atunci, an de an, Sapporo e un punct important pe harta evenimentelor de gen, cu Festivalul Zăpezii. În 2002, la Graz, s-a organizat pentru prima oară chiar un campionat mondial.

Recent, în Harbin, China de data aceasta, s-au deschis porţile albe ale Festivalului Gheţii, un spectacol grandios, oferit de artiştii asiatici, ce trebuie văzut măcar odată în viaţă!

Festivalul se desfăşoară în fiecare an pe perioada lunii ianuarie şi oferă vizitatorilor unele dintre cele mai spectaculoase sculpturi în gheaţă. Din 1985, de la prima ediţie, festivalul atrage anual milioane de turişti, atât din China, cât şi din întreaga lume. Festivalul din China are doar un singur contracandidat, cel de la Sapporo.

Revenind la festivalul chinez, acesta este vizitat de aproximativ două milioane de turişti anual. Parcul găzduieşte aproximativ 300 de statui, care sunt luminate seara.

În Rusia, în schimb, în îngheţata Siberie, o expoziţie i-a scos pe oameni din casă. O expoziţie de sculpturi impresionante din gheaţă şi zăpadă. 25 de echipe din Rusia, China, Japonia, SUA sau Letonia s-au întrecut în a realiza cea mai spectaculoasă creaţie.

Un alt mare eveniment de acest fel din lume, Festivalul de la Perm, se organizează din 1995 şi găzduieşte artişti din America, Mexic, Elveţia sau Germania, care îşi expun creaţiile din gheaţă, până în luna martie a fiecărui an.