An de an, cele mai râvnite premii din industria mondială a apei se decernează, cu maxim interes, la cea mai râvnită conferință internaţională, numită Global Water Summit – Summitul Mondial al Apei. Conferinţa adună specialişti din lumea întreagă, oameni de afaceri, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale sau neguvernamentale. Premiile Global Water Awards se acordă pentru descoperiri ştiinţifice importante din domeniul industriei apei şi reprezintă, automat, o recunoaştere internaţională majoră, un certificat de succes pentru toţi cei care le primesc.

Anul acesta, importanta ceremonie s-a ţinut, în luna aprilie, la Paris, şi a beneficiat de prezenţa excelenţei sale Ellen Johnson Sirleaf, preşedinta Liberiei, cea care a fost desemnată să acorde premiile. Cunoscută drept Doamna de fier a Africii, preşedinta Sirleaf este laureată a Premiului Nobel pentru pace, justiţie şi democraţie, este prima femeie preşedinte, aleasă democratic, după ce a condus naţiunea liberiană, sfâşiată de război, înspre pace şi libertate. Concentrându-se pe nevoile de bază ale populaţiei, luptând împotriva corupţiei şi constituindu-se drept avocatul femeilor în problema spinoasă a drepturilor pe care acestea nu le aveau în Liberia, gazda premiilor Global Water Awards a trăit o viaţă de curaj şi viziune. De aceea, prezenţa ei centrală în organizarea summitului internaţional de la Paris a constituit un eveniment de excepţie.

Printre categoriile importante de premii se numără „Compania de apă a anului”, „Compania de desalinizare a anului”, „Proiectul anului în domeniul apei” sau „Iniţiativa anului în domeniul apei”. În fiecare caz, concurenţa este mare şi importantă, lista companiilor înscrise fiind una de rezonanţă: Water Group Beijing, General Electric Water & Process Technologies, VA Tech Wabag, Doosan Heavy Industries & Construction şi mulţi alţii.

Tematica summitului din 2014 este „Apă pentru dezvoltare” şi reflectă faptul că apa nu este necesară doar pentru a facilita expansiunea economică, ci şi productivitatea câştigurilor, ceea ce se realizează prin intermediul noilor tehnologii; concluzia întâlnirii este aceea că apa poate fi un motor al creşterii în sine, pentru oraşe, afaceri şi oameni.

General Electric Water & Process Technologies, compania anului

Compania a primit recunoaşterea internaţională pentru decizia inteligentă, luată în ultimii ani, de a se concentra pe un singur domeniu, dar la cel mai profesionist mod, în comparaţie cu alte firme care au mers pe teoria diversificării activităţii. GE Water & Process Technologies înregistrează succes după succes cu reţeta proprie de dezvoltare: o combinaţie între tehnologii, servicii şi produse chimice, gândită la pachet, care conferă clienţilor confort şi bunăstare. În plus, compania şi-a dezvoltat un puternic departament ştiinţific, de dezvoltare şi cercetare.

Printre laureaţi se mai numără Big Spring Raw Water Production Facility – Cel mai bun proiect de apă al anului, Delhi Jal Board – Cea mai bună iniţiativă din domeniul apei sau Hyderabad Metropolitan pentru Cel mai bun lider în domeniul apei. Mai multe detalii despre câștigătorii și participanții competiției, pe www.globalwaterawards.com.